Suudi Arabistan: Nükleer yakıt üretme çalışmalarına başladık

Bir süredir petrole bağımlılığını çeşitlendirmek ve İran'ın nükleer girişimlerine karşı ön almak isteyen Suudi Arabistan 'iç piyasada kullanım ve ihracat' amacıyla nükleer yakıt üretmeye çalıştıklarını, ilk ticari nükleer santralin kurulması için çalışmalara başladıklarını açıkladı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, ülkesinin, iç piyasada kullanım ve ihracat için nükleer yakıt üretmeye çalıştığını söyledi. Ülkenin ilk ticari nükleer santralini inşa etmek için ticari lisans verme süreci eylül ayında başlatılmıştı.

Geçen haziran ayında inşaat için Güney Kore, Fransa, Çin ve Rusya’dan gelecek teklifler incelemeye alınmıştı. Aralık ayında da Rusya Devlet şirketi Rosatom, ülkenin ilk nükleer santralinin inşası için teklif verdiğini açıklamıştı.

Başkent Riyad’da düzenlenen madencilik konulu konferansta konuşan bin Selman, son keşiflerin ülkede çeşitli uranyum portföylerini ortaya çıkardığını söyledi. Suudi Bakan, ülke içinde Cebel Said ve Medine dahil olmak üzere uranyum açısından zengin çeşitli jeolojik alanlar olduğunu kaydetti.

Riyad, 2014’te belirlediği her biri yaklaşık 1.000 MW’lık 16 birim inşa etme hedefini bu yıl küçültmüş ve 1.400 MW’lık iki nükleer enerji santrali inşa etmeye yönelmişti.  5.000 $/kW’dan iki reaktörün maliyetinin her birinin 7 milyar  dolar (7.2 milyar Euro) olması bekleniyor. Tesislerin nereye inşa edileceği ise henüz belli değil.

Suudi Arabistan’ın herhangi bir ticari nükleer santrali yok, ancak 2040’tan sonra yaklaşık 17 GW nükleer enerji inşa etme hedefi dile getiriliyor. Ülke yöneticileri, petrolden bağımsız hale gelebilmek için rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerjilerdense nükleer enerjiyi de içeren hibrit bir enerji modeline yönelmek istiyor.

Yenileri de eklenecek

Süreci Suudi Arabistan Ulusal Atom Enerjisi Programı’nın yürüteceğini belirten Bakan, ilk aşamada inşa edilecek iki büyük ticari nükleer reaktörün daha sonra çoğaltılacağını bildirdi.

Bakan Bin Selman daha önce de ülkesinin büyük miktarlarda uranyum rezervine sahip olduğunu ve bunları ticari olarak en iyi şekilde değerlendireceklerini söylemiş; uranyum rezervlerini tam şeffaflıkla ele alacaklarını ve uygun ortakları arayacaklarını da eklemişti.

Suudi Arabistan barışçıl kullanım hedefiyle yaklaşık altı yıl önce ulusal atom enerjisi projesi kurma fikrini gündeme getirmişti.

Ülkede hali hazırda Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji Şehri’nde küçük bir nükleer araştırma reaktörünün inşasına devam ediliyor. Arjantin tasarımı reaktör, Suudi Arabistan’ın ihtiyaç duyduğunun çok küçük bir kısmı olan sadece onlarca kilovat enerji üretecek.

Suudi Arabistan’ın ilk araştırma reaktörü yıl sonunda devreye alınacak

Uluslararası silahlanma alanında çalışan kimi uzmanlar, Suudi Arabistan’ın nükleer enerji emellerinin, halihazırda nükleer bomba üretimine yardımcı olabilecek çift kullanımlı teknolojiye sahip olan İran’la süregelen rekabetinin bir parçası olabileceğine işaret ediyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR