Ordu’da Karadeniz için ekoloji toplantısı: Hukuki, fiili ve iktidar mücadelesi şart

Artvin, Rize, Samsun, Sinop’taki ekoloji örgütleri bir araya geldi. Aktivistler hem yerelde hem de ulusal alanda ekoloji mücadelesinin aktif olarak gerçekleştirilmesi ve siyasi alanda da bunun yansımalarının görülmesi gerektiğine işaret etti. Aynı zamanda ekoloji anayasası talebi dile getirildi.

Artvin, Rize, Samsun, Sinop illerindeki ekoloji mücadelesi veren dernekler ve platformlar Ordu Çevre Derneği’nin çağrısıyla 17 Aralık Cumartesi günü bir araya gelerek ekokırıma karşı ortak mücadeleyi tartıştı.

Yeşil Artvin Derneği, Karadeniz İsyandadır Platformu, Derelerin Kardeşliği Platformu, Ordu Çevre Derneği, Samsun Çevre Platformu ve Sinop Nükleer Karşıtları Platformu temsilcilerinin katıldığı toplantıda katılımcılar mücadele deneyimlerini aktardı.

Belediye İş Sendikası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda ortak hareket etmek, dayanışmayı güçlendirmek üzerine görüş birliğine varıldı. Toplantıda hidroelektrik santrallere (HES) karşı başlayan mücadelenin yeni sorunlarla daha kapsayıcı hale geldiğinin vurgusu yapıldı.

Maden, taş ocakları, deniz dolgusu, dere yataklarına duvar örülmesi, enerji nakil hatları, balık çiftlikleri gibi ekosistemi bozan çalışmaların hızlandığına dikkat çekildi.

Anayasada ekoloji talebi

Yerel mücadelenin ulusal alanda birleştirilmesi ve iktidar mücadelesiyle bağının kurulmasının da önemine değinilen toplantıda seçim süreci nedeniyle Anayasa tartışmalarında ekoloji konusunun yer alması için çalışma yapılması dile getirildi. Toplantıda kaydedilden ortak talepler ise şöyle:

  1. Hukuksal kazanımlar önemli ancak yeterli değil. Mahkeme kararlarına uyulmamakta. Bu nedenle hukuk mücadelesi fiili mücadeleyle birleşmelidir.
  2. Kazanım için halkı mücadeleye katma konusunda özen gösterilmeli.
  3. Açılacak davalarda halk taraf yapılmalı, davacı olmaları sağlanmalıdır.
  4. Yerel mücadeleler önemli ancak ülkenin her tarafında aynı sorunlar yaşandığından mücadele ulusal alanı kapsaması için çalışılmalı; bu mücadelede iktidar mücadelesi de gözetilmelidir. Asıl kalıcı çözüm yolu budur.
  5. Anayasa tartışmalarında ekolojik anayasa için çaba harcanmalıdır.
  6. Ekoloji örgütleri arasında iletişim ve dayanışma artırılmalıdır.
  7. Ekokırıma karşı mücadeleyi önemsemek gerekiyor.
  8. Seçimde milletvekili adaylarının ekolojiye ve mücadelesine yakın insanlardan olması için baskı oluşturulmalıdır.
  9. Karadeniz toplantılarının devamı için çaba harcanacak.
  10. Konuşmalar ve görüş alışverişleri toplantıya katılan dernek ve platformların yönetim-yürütmelerinde değerlendirildikten sonra çalışmalara devam edilecek.
  11. Karadeniz illerinde derneği-platformu olmayan yerlere destek sağlanarak platformların oluşturulmasına yardımcı olunacak.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR