Malatya yaylalarında RES mücadelesi: Şimdilik durduruldu

Malatya'daki yaylalar arasına yapılmak istenen RES için köyde ÇED toplantısı yapılmak istendi. Köylülerin dahi haberinin olmadığı proje için yapılmak istenen toplantı, çevre derneği ve köylülerin itirazı üzerine yapılmadı.

Haber: Burcu Özkaya GÜNAYDIN

*

Malatya’nın Kemaliye, Arapgir, Divriği, Arguvan ilçeleri Sarıçiçek Yaylası’nda yapılmak istenen Şağıluşağı Rüzgar Enerji Santrali için dün köyde yapılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı köylüler ve Malatya Çevre Derneğince yaptırılmadı. Köylülerin istemediği toplantının yapılamaması sonrası şirket yetkilileri köyü terk etti.

Malatya Çevre Platformu’ndan Hüseyin Çıplak, platform olarak toplantı saatinden önce yöre halkıyla bir araya gelip RES’in tarıma, hayvancılığa , arıcılığa, kuş göç yollarına vereceği zararların ne boyutta olacağı konusunda bilgilendirmede bulunduklarını söyledi.

49 yıllığına yapılması planlanan RES’lerin, Arapgir, Şağıluşağı , Taşdibek , Tarhan ve Sugeçti köylerindeki otlak, yaylak, sulak , tarıma ve hayvancılığa elverişli alanları etkileyececeği belirtiliyor.

‘Yerleşim alanına 300 metre uzaklıkta’

Hüseyin Çıplak, RES’lerin normalde yerleşim alanından uzakta olması gerekirken, bahsi geçen bölgelerde yerleşim yerleri, yaşam alanlarına 300-600 metre arası mesafede bulunduğunun altını çizerek, santralin bu bölgeye zararını şu sözlerle aktardı:

“Santralin pervanelerinden gelen gürültü nedeniyle insanlar evlerinde rahat oturamayacak, kuş göç yollarını etkileyecek. Geçimini tarım hayvancılık arıcılıkla idame ettiren, doğayla iç içe yaşayan yöre halkı göç etmek zorunda kalacak.”

‘Şirket yetkilileri bizi görünce şaşırdı’

Söz konusu proje adını da veren Şağıluşağı köyü, dağlık, engebeli bir köy. Kurulması gereken RES’lerin üç km ötesine kurulması gerekirken, projede 300-600 metre civarına ineceğini gördüklerini belirten Malatya Çevre Derneği Başkanı Hüseyin Çıplak, Şağıluşağı köyü Sarıçiçek yaylasının sınırında bulunan bölge halkının çoğunun göç ettiğini bu bölgede bire avuç insan kaldığını kaydetti.

Çıplak, bu köyün sayı azlığı nedeniyle bilinçli seçildiği görüşünde. Şirket yetkililerinin çevre derneği yetkilileri ve köylüleri görünce şaşırdığını söyleyen Hüseyin Çıplak, “Öyle bir durum var ki muhtarın dahi haberi yok projeden. Biz anlattık hep. Şirket yetkilileri kalabalığı görünce afalladı. Tutanak tutuldu toplantı yapılmadı. Süreç resmi olarak tamamen durmadı ama önemli bir adım oldu. Biz de takipteyiz. Doğayı, canlıyı, taşı, toprağı koruyacağız” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR