[COP27] Petrol ve gaz emisyonları, üreticilerin iddia ettiğinden üç kat daha fazla

En büyük 50 sera gazı kaynağının yarısının petrol ve gaz üretiminden kaynaklandığını belirten Climate Trace, devletlerin ve firmaların emisyonlarını eksik bildirdiğini açıkladı.
Karbondioksit ve küresel ısınmaya neden olan diğer sera gazlarının gerçek seviyelerini kaynağında ölçen Climate Trace, dünyadaki en büyük 50 sera gazı kaynağının yarısının petrol ve gaz sahaları ve üretim tesisleri olduğunu gösteren yeni bir rapor yayımladı.

Al Gore: Emisyonlar ‘şok edici’ şekilde eksik raporlanıyor

İklim İzi Koalisyonu‘nun kurucu üyesi olan ABD eski başkan yardımcısı Al Gore, Mısır‘ın Şarm El Şeyh kentinde devam eden COP27‘de Guardian’a  emisyonların “şok edici” eksik raporlanmasının, iklim kriziyle mücadelede büyük bir sorun olduğunu söyledi.

Gore , “Yalnızca ölçebildiğimiz şeyi yönetebiliriz. Climate Trace, dünyanın mahalle bekçisidir” dedi.

BM’ye üye ülkelerin emisyonlarını gerçek rakamlarla bildirmekten sorumlu olduğunu hatırlatan Gore, şunları söyledi: “Kendini raporlama çerçevesinde bazı doğal güvenlik açıkları var. Gerçek verilere dayalı rapor vermek istemeyen kötü niyetli bir aktör veya yüksek emisyonlu varlığını karanlık bir özel sermaye grubu aracılığıyla satmak isteyen bir şirket varsa, bu durumda bunlar kendini raporlama çerçevesinden çıkarlar. Ama biz hala gerçek verilere ulaşabiliyoruz, böylece dünyayı hilelere karşı korunmada yardımcı olabiliriz.”

Suudi Arabistan örneğini veren Gore, “Suudi Arabistan petrol ve gaz üretim emisyonlarını bildirdi. Bunları ampirik olarak ölçtük ve emisyonların bildirilenlerden daha büyük olduğu konusunda büyük bir boşluk bulduk” dedi: “Arıtma merkezlerinden edindiğimiz emisyonlara daha dikkatli baktığımızda, rafineri merkezlerinden bildirilmeyen emisyon hacminin, rapor edilen kabullerinin eksik sayıldığı [miktar] ile tam olarak eşleştiği ortaya çıkıyor. Şimdi, bu onların bir kusuru muydu? Bir hata mıydı? Belki. Bana göre değil.”

BM’ye tam envanter sunulmuyor

Climate Trace, dünyadaki emisyon kaynaklarının net bir resmini oluşturmak için yapay zeka kullanarak, uydulardan, uzak sensörlerden ve diğer kaynaklardan elde edilen kanıtları kullanıyor. Grubun veri tabanı, Paris Anlaşması‘na taraf olan tüm ülkeler için 2015’ten 2021’e kadar emisyon bilgileri sağlıyor.

Bu ülkelerden hiçbiri henüz 2021 için sera gazlarının tam bir hesabını BM’ye sunamadı ve 52 ülke son 10 yılı kapsayan herhangi bir emisyon envanteri sağlamadı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR