Almanya rüzgar enerjisinde çıtayı yükseltiyor

Almanya'da Ekonomi Bakanı Robert Habeck tarafından önerilen yeni yasa, ülkenin karadaki rüzgar enerjisi kapasitesinin iki katına çıkarak 115 gigawatt'a (GW) artırılmasını öngörüyor. Bu, 38 nükleer santralin kapasitesine eşdeğer.

Almanya’daki koalisyon hükümeti, Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığını azaltmaya ve iklim hedeflerine zemin hazırlamaya çalışırken, hükümetin iddialı yenilenebilir enerji hedeflerinin uygulanmasını sağlamak üzere bugün yeni bir rüzgar enerjisi hızlandırma paketini onayladı.

Hükümet nisan ayında, 2030 yılına kadar %80 yenilenebilir enerji hedefi getiren ve 2035 yılına kadar %100’ü hedefleyen bir yasal paketi kabul etmişti.

Yeni 2030 hedefi, Almanya’nın karadaki rüzgar enerjisi kapasitesinin iki katına çıkarak 115 gigawatt’a (GW) artırılmasını gerektiriyor; bu, 38 nükleer santralin kapasitesine eşdeğer. Aynı zamanda bu, yıllık kapasite artışının beş kat artarak 10 GW’a çıkması anlamına geliyor.

Ülke topraklarının yüzde 2’si rüzgar enerjisi için tahsis edilecek

Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller Partisi) tarafından önerilen yeni yasa şunları öngörüyor:

  • Almanya topraklarının %2’sinin en geç 2032 yılına kadar kara rüzgar enerjisi için tahsis edilmesi (bugün bu oran %0,8).
  • Daha kolay izin prosedürlerinin uygulanması, çünkü “rüzgar santrallerinin işletilmesi her şeyden önce kamu yararınadır ve kamu güvenliğine hizmet eder”.
  • Rüzgar santralleri ile konutlar arasındaki minimum mesafenin daha kolay azaltılması ve doğa koruma alanları için mesafe kurallarının düzenlenmesi.

Hükümetin bugünkü kabine oylamasından sonra, parlamentonun yaz tatilinden, yani temmuz ayının ilk haftasından önce paketi oylaması gerekiyor.

Almanya Friends of the Earth (BUND) Başkanı Olaf Bandt, Karasal Alanda Rüzgar Yasası’nın mevcut taslağı, nihayet karasal alanının ortalama yüzde ikisinin rüzgar türbinlerine sağlanmasını garanti ederek, enerji geçişinin tarihi bir dönüm noktası olabilir” dedi.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Almanya, taslağın ülkede daha fazla enerji bağımsızlığı yolunda bir kilometre taşı olmasının muhtemel olduğu değerlendirmesi yaptı: “Karasal Alanda Rüzgar Enerjisi Yasası (WaLG), rüzgar enerjisi için yeterli arazinin mevcut olmasını sağlayacak önemli ön koşullar yaratıyor ve kapasite artışı sonunda yeniden hız kazanabilir.”

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR