Türk Eczacılar Birliği (TEB), bazı ilaç firmalarının kamu kurum iskontosunu uygulamadıkları için halk sağlığını tehdit ettiğini açıkladı.
TEB ve 54 Bölge Eczacı Odası tarafından yapılan açıklamada, firmaların kısmen ya da tamamen iskontoyu uygulamamasının en çok kronik hastaları etkileyeceği belirtilerek hastaların mağduriyetinin acilen çözülmesi istendi.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), geri ödeme listesindeki ilaçlar için uygulanmasını istediği kamu kurum iskontosunu ilaç firmaların keyfi olarak uygulamadığını belirten TEB, faturanın aradaki fiyat farkını ödemek zorunda kalan hastalara çıktığını belirtti.
Konuyu daha önce gündeme getirmelerine rağmen sorunun çözülmediğini ve artarak devam ettiğini kaydeden TEB, yaşanan sorunun eczacılar ve halkı karşı karşıya getirdiğini de ekledi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme listesindeki ilaçlar için, ilaç firmalarından belirli oranlarda kamu kurum iskontosu uygulanmasını istemektedir. İlaç firmaları da bu iskonto oranlarını uygulayarak işlem yapmaktadır. pic.twitter.com/daM1PEkdvI
— Türk Eczacıları Birliği (@tebkurumsal) April 18, 2022
Hastalar için çok ağır bir yük
Açıklamaya göre ilaç firmaları, kronik hastalıklarda kullanılan bazı ilaçlar ve hayati önem taşıyan diyaliz ilaçlarını da etkileyen bu tutumlarını sürdüreceklerini beyan etti:
Sorunun devam etmesi halinde, kronik böbrek yetmezliği bulunan hastaların cebinden bu ilaçlar için aylık bin lirayı bulacak fiyat farkları çıkacaktır.
Bu durum hastalarımız için çok ağır bir yük demektir.
Bu sorunun hizmetleri sürdürülemez hale getirdiğini belirten eczacılar, “Hastalarımızın ilaca erişimde yaşayacağı sıkıntılardan ciddi anlamda endişe duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Gerekli çözüm, SGK ve ilaç firmaları tarafından sağlanmalı ve hastaların mağduriyeti acilen giderilmelidir” dedi.