Rusya ve Ukrayna, İstanbul’da görüşecek

Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri, barış görüşmeleri için bugün İstanbul'da bir araya gelecek.

Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin 28-30 Mart’ta İstanbul‘da yüz yüze görüşeceği açıklandı.

Ukrayna müzakere heyetinden David Arakhamia dün yaptığı açıklamada, Kiev ile Moskova arasında bir sonraki birebir görüşmelerin 28-30 Mart’ta Türkiye’de gerçekleşeceğini duyurdu.

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın telefonda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğü, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin İstanbul‘da yapılması konusunda mutabık kalındığı açıklanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin ve barışın bir an evvel tesis edilmesinin ve bölgedeki insani durumun iyileştirilmesinin gerekliliğini vurgulayarak, bu süreçte Türkiye’nin her türlü katkıyı vermeye devam edeceğini belirtti.

Reuters‘a konuşan bir Türk yetkili de “Heyetler bu akşam İstanbul’da barış görüşmelerine başlayacak” açıklamasını yaptı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da Rusya ve Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinin Türkiye’de salı günü başlayabileceğini, heyetlerin Türkiye’ye bugün varmasının beklendiğini söyledi.

Peskov, müzakerelerde şimdiye kadar kaydedilen ‘az ilerlemeye’ rağmen, yüz yüze görüşmenim önemli olduğunu söyledi ve Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski arasında olası bir görüşme konusunda henüz ilerleme kaydedilmediğini de açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter paylaşımında “Müzakerelerin ilerleme kaydetmesi ve savaşın bir an önce sona ermesi için girişim ve çabalarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, tarafların Türkiye’ye duyduğu güvenin sorumluluğunun bilincinde olduklarını söyleyerek, “Toplantıların kalıcı ateşkesle sonuçlanarak barışa vesile olmasını ümit ediyoruz” dedi.

Rusya ve Ukrayna ilk kez bakanlar düzeyinde Antalya‘da görüşmüştü. Çavuşoğlu‘nun katılımıyla gerçekleşen üçlü toplantıda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukraynalı mevkidaşı Dymitro Kuleba bir araya gelmişti.

Taraflar ilk olarak Belarus‘ta yüz yüze, sonrasında ise online konferans yöntemiyle görüşmüş; ilerlemeye dair çelişkili açıklamalar yapmışlardı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR