Mersin’de krom atık havuzunda çökme

Zehirli atıkların Deliçay Deresi'ne ulaştığı kaydedildi. Dere, denize aktığı için atıkların da Akdeniz'e ulaşma ihtimali bulunuyor. 

Mersin‘in Toroslar ilçesine bağlı Musalı Mahallesi‘nde bulunan MMK Madencilik‘e ait krom atık arıtma ve depolama havuzunda çökme oluştuğu öğrenildi. Çökme sonucu atıkların denize ulaşabileceği de kaydedildi.

Zehirli atıkların Akdeniz’e ulaşma ihtimali yüksek

Krom Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi’ne ait atıklarının toplandığı havuz, geçtiğimiz günlerdeki şiddetli yağış nedeniyle zarar gördü.

Atık havuzunun bir kısmında çökme oluştu ve havuzdaki zararlı maddelerin dere yatağına akması sonucu Şahinpınarı Mahalle yolunun kapandığı kaydedildi.

Görgü tanıkları, patlama sonrası dinlendirme havuzlarındaki kromların diğer iki havuzu da patlattığı ve binlerce ton zehirli kromun Deliçay Deresi’ne ulaştığını aktardı. Zehirli atıkların derenin ardından Akdeniz’e ulaşabilme ihtimali de oldukça yüksek.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekilli Rıdvan Turan, bölgenin incelenmesi için Meclis’te araştırma komisyonunun kurulmasını talep edeceğini kaydedip, yaşanan facianın takipçisi olacaklarını da ekledi. 

Krom Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi Kapasite Artışı ve Atık Depolama Alanı için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından 03.10.2013 tarihinde kabul edilmişti.

Ardından faaliyete geçen ve Soma Holding bünyesindeki Minsan Madencilik A.Ş tarafından işletilen tesis daha sonra MMK Madencilik’e devredildi. Şirketin işten çıkardığı işçilerin mahkeme tarafından belirlenen tazminatlarını vermemek için üzerinde isim değişikliğine gittiği öne sürülmüştü.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR