Diyarbakır’da yapılması planlanan Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı’na tepki: Kürt halkına saygısızlık

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Orman Müdürlüğü tarafından Kırklar Dağı'nda 210 dönüm arazi sözü edilen hatıra ormanı için tahsis edildi.

Sivil toplum örgütleri, çeşitli kurum ve kuruluşlar Diyarbakır Kırklar Dağı‘nda yapılması planlanan “Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı“na ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, “Kürt halkına düşmanlık yapan Devlet Bahçeli gibi kir kişinin ismini Diyarbakır’da bir yere verilmesinin Kürt halkı için saygısızlıktır ve büyük bir hakarettir” denildi ve karardan vazgeçilmesi çağrısı yapıldı.

‘Kültür kırım politikaları aralıksız sürdürüldü’

Evrensel‘de yer alan habere göre, Tarihi Ongözlü Köprü‘de gerçekleşen basın açıklamasına kültür ve sanat kurumları, sivil toplum kuruluşları ve demokratik kitle örgütleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Dicle Sanat ve Kültür Derneği ve birçok kurum ve kuruluş da katıldı.

Basın açıklamasından önce Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekilirken, sık sık “Amed faşizme mezar olacak” sloganları atıldı.

Basın açıklamasını Dicle Kültür Sanat Derneği üyesi Suphi Orhan, Kürtçe okudu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Diyarbakır’da bulunan başta kültür ve sanat kurumları olmak üzere tüm sivil toplum kurum ve kuruluşları olarak bu açıklamayı yapmayı gerekli görerek halkımıza çağrımızdır. Bu son günlerde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli adına Diyarbakır Kırklar Dağı alanında bir hatıra ormanı oluşturulacağı haberi yayıldı.

Bu haber şok edici bir tarzda halkımızın ve kamuoyunun gündemine düştü. Kayyum ve Orman Müdürlüğü tarafından Kırklar Dağı’nda 210 dönüm arazi sözü edilen hatıra ormanı için tahsis edilmiştir. Kürt halkına yönelik Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana kültür kırım politikaları aralıksız sürdürülmüş, bu durum bugün de böylesi bir örnekle somut olarak kamuoyunun gözü önündedir.”

Fotoğraf: Evrensel

‘Bu tarihin kendisine de bir saygısızlık’

Açıklamada, Kürt halkının hiçbir şekilde bu kararları tanımayacağının altı çizildi:

Bu tarihin kendisine de bir saygısızlıktır. İktidar ve devlet kurumlarının Kürt halkının bilinci ve hafızasıyla bu kadar oynamalarının sebebi de bu halkın direniş gerçekliğini bilmemeleridir. Dolayısıyla faşizmin geldiği düzey artık tarihi yerlerin ismine bile tahammüllerinin kalmadığını göstermektedir.

Kürt halkını kültürel bilinçlerinden koparmak için birey isimlerinden tutun köy ve kentlerin, sokak ve caddelerin, vadi ve ırmakların, dağ isimlerine kadar; hatta iş yeri isimlerini değiştirmeye kadar götürmüştür. Bugün de bu topluma karşı yapılan en büyük saygısızlık, bu toplumun yeminli düşmanı olan birisinin adına bir ormanlık alan oluşturmaktır. Bununla açıkça söyledikleri; ‘Önce sizi kültürel ve tarihi açıdan, sonra da her açıdan yok edeceğiz, size ait hiçbir şeyi bırakmayacağız’ Kürt halkı hiçbir şekilde bu faşist kararları tanımayacak ve boyun eğmeyecektir. Nasıl ki tarihinde soykırım politikalarına karşı direnmiş bugün de direnerek boyun eğmeyecektir.”

Karardan vazgeçilmesi çağrısı yapılan açıklamada, “Diyarbakır’da bulunan başta kültür ve sanat kurumları olmak üzere tüm sivil toplum kurum ve kuruluşları olarak hiçbir şekilde ve koşulda bu kararı tanımıyoruz. Bu halkın kültür ve tarihine sahip çıkmak hepimizin, herkesin görevidir. Bizler her türlü soykırım ve asimilasyon politikasına karşı halkımızla birlikte mücadele edeceğiz. Tüm halkımıza çağrımız bu tür kararların uygulamasına karşı seslerini yükseltmeleridir ve yol vermemeleridir” de denildi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR