Hayvansal gıdalar, bitkisel gıda ürünlerine göre daha yüksek karbon üretimine sahip ve en çok yüksek gelirli ülkelerde tüketiliyor. Nature Food‘da yayınlanan bir çalışma, yüksek gelirli 54 ülkenin bitkisel gıda tüketimine geçiş yapması halinde küresel gıda sisteminin nasıl değişeceğini ortaya koyuyor.
Yazarlar, yüksek gelirli ülkelerin tüketim değişikliği yoluyla tarımsal emisyonlarını neredeyse üçte iki oranında azaltabileceğini buldu.
Carbon Brief‘te yayımlanan habere göre, Avrupa Birliği (AB) büyüklüğündeki alanın bitkisel gıdaya dönmesine izin verilmesi halinde 14 yıllık küresel tarımsal emisyona eşit yaklaşık 100 milyar ton karbon eritilebilir. Yazarlar, bu seviyedeki karbon eritiminin “yüksek gelirli ülkelerin küresel ısınmayla eşit mücadele ilkeleri uyarınca 1.5C ile sınırlamak için ihtiyaç duydukları CO2 yükümlülüklerini yerine getirebileceğini” ekliyorlar.
Hayvansal gıdalar daha fazla emisyon üretiyor
Küresel gıda sistemi, insan kaynaklı tüm sera gazı emisyonlarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor ve gezegenin yaşanabilir topraklarının yarısı gıda üretmek için kullanılıyor.
Ortalama olarak, hayvansal gıdalar, bitkisel gıdalardan 10-50 kat daha fazla emisyon üretiyor. Hayvansal gıdalar, gelişmiş ülkelerde gıda sistemi emisyonlarının yüzde 70’ini oluştururken, gelişmekte olan ülkelerde yalnızca yüzde 22’sini oluşturuyor.