Brezilya’da sadece 2020’de meydana gelen yangınlar 17 milyon hayvanın ölümüne sebep oldu

Yangınların meydana geldiği tropikal sulak alanlarda binlerce farklı tür jaguar, karıncayiyen, göçmen kuş yaşıyor.

Brezilya‘da yapılan bir araştırmaya göre, 2020 yılında meydana gelen Pantanal Sulak Alanları‘ndaki orman yangınlarında hayatını kaybeden hayvan sayısının 17 milyona ulaştığı açıklandı.

Scientific Reports dergisinde yayımlanan raporda, ölen canlılar arasında sürüngenler, kuşlar ve primat maymunlar bulunduğu kaydedildi.

Ocak ve Kasım ayları arasında devam eden ve dünyanın en geniş tropikal sulak alanının yüzde 30’unu yok eden yangınların en büyük sebebi insan kaynaklı iklim krizi.

Bu şekilde giderse biyoçeşitliliğin sonu gelecek

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, Doğal Hayatı Koruma Vakfı Brezilya ofisinden Doktor Mariana Napolitano Ferreira, bölgede 22 bin farklı yangın tespit ettiklerini duyurdu.

Bu yangınları takip eden uzmanlar, 2020 yangınlarını “kıyametvari” olarak nitelendirirken, Manchester Metropolitan Üniversitesi‘nden Doktor Alex Lees, “Bu yangınlar, boyutları nedeniyle sıra dışıydı ve açıkça bölgedeki dev boyutlu kuraklıkla ilişkiliydi” dedi.

Lees, Pantanal Sulak Alanları’nın bu şekilde yanmaya devam etmesi halinde biyoçeşitliliğin sonu olacağını tahmin ettiğini de ifade etti.

Bazı türler daha fazla etkilendi

Ceset sayma prensibine dayanan araştırma kapsamında, bilim insanları sulak alanlardaki yangınlara 48 saat içinde ulaştı ve bu alanlarda, aralıklı şekilde bir rota izleyerek buldukları her ölü hayvanı inceledi.

Ekip yaklaşık 300 tür hayvanı tanımlamayı başarırken, dolaştıkları alan üzerinden bir tahmin yaparak, toplam ne kadar hayvan öldüğü noktasında bir sonuca vardı.

Araştırma ekibinden Doktor Walfrido Moraes Tomas, yıkım yaşanan alanın büyüklüğü nedeniyle elde edilen sonuçlara şaşırmadıklarını söyledi.

Ancak Tomas, bazı türlerin diğerlerinden daha fazla etkilenmesinin kendisini şaşırttığını da ekledi.

“Ölü yılan sayısının ulaştığı inanılmaz rakam bizi katlanma faktörü üzerinde düşünmeye itti” ifadelerini kullanan Tomas, “Yılanlar, kurbağa gibi hayvanlardan beslenir. Yılan nüfusunun bu denli azalması, ekosisteme büyük etki yapacaktır” da dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR