İstanbul’a su sağlayan iki baraj kurumak üzere: Su seviyesi kritik düzeye indi

Kırklareli'ndeki Kazandere ve Pabuçdere barajlarında su seviyesi kritik düzeye indi. Yüzde 5'in altına inen iki barajda da çatlaklar ve kum tepeleri oluştu.

Kırklareli‘nde bulunan ve İstanbul’a su sağlayan Pabuçdere ve Kazandere barajları kuruma noktasına geldi. Kazandere Barajı’nda nisanda yüzde 76,1 seviyesinde olan doluluk oranı yüzde 4,91’e, Papuçdere’de ise 76,22’den yüzde 2,74’e geriledi.

İki barajın da sadece derin noktalarında az miktarda su kaldı. Kum adacıkları ve çatlakların oluştuğu Kazandere’de yabani otlar yeşerdi. 58 milyon 5 bin metreküp su toplama kapasiteli Pabuçdere’de 1 milyon 600 bin, 17 milyon 42 bin metreküp kapasiteli Kazandere’de ise 860 bin metreküp su bulunuyor.

Barajlardaki kurumaya neden olan etkenlerin başında, iklim krizine bağlı kuraklık gelse de özellikle Kanal İstanbul projesi nedeniyle su havzalarının yapılaşmaya açılması ve kentin ormanlık alanlarının tahrip edilmesi de büyük rol oynuyor. Sonbaharda yeterince yağış almayan Türkiye, aralık ayı itibarıyla da yeterli yağış alamadı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nün verilerine göre, 1 Ekim 2020-30 Eylül 2021 dönemini kapsayan 2021 su/tarım yılı yağışları 1981-2010 normalinin ve geçen yıl aynı dönem yağışlarının altında tamamlandı. Türkiye geneli 2021 su/tarım yılı yağışları son 20 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

İstanbul’a su sağlayan baraj ve göletler 868 milyon 68 bin metreküp su biriktirme hacmine sahipken, su miktarı bugün itibarıyla toplamda 358 milyon 35 bin metreküp ölçüldü.

Kente su sağlayan diğer barajlardaki doluluk oranları şöyle: Elmalı‘da yüzde 50,94, Terkos’da yüzde 40,83, Darlık‘ta yüzde 33,82, Büyükçekmece‘de yüzde 40,24, Ömerli’de yüzde 68,73, Sazlıdere’de yüzde 20,86, Alibey‘de yüzde 18,94 ve Istrancalar‘da yüzde 27,67.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR