Gıda krizinin çözümü okyanus bitkileri olabilir

2050 yılına kadar 9,8 milyara ulaşacağı tahmin edilen dünya nüfusunun iklim krizinin sonuçlarından biri olan gıda krizinin üstesinden gelmesi için yeni yollar aranıyor.

İnsan kaynaklı iklim krizi sebebiyle ortaya çıkan gıda krizinin önümüzdeki yıllarda daha da derinleşeceği tahmin ediliyor.

Gıda kriziyle ilgili yeni bir rapor yayımlayan Greenwich Üniversitesi‘nden Profesör Patricia Harvey, vitamin açısından zengin okyanus bitkilerinin gıda kıtlığına cevap olabileceğini kaydetti.

‘Yiyecek alıp alamayacağımızı görmek için suya bakacağız’

Konuyla ilgili hazırladığı raporda Profesör Patricia Harvey, Dünya’nın yaklaşık yüzde 70’inin suyla kaplı ve okyanusların bunun yaklaşık yüzde 98’ini oluşturduğu kaydederek, “Kaçınılmaz olarak, oradan daha fazla yiyecek alıp alamayacağımızı görmek için suya bakacağız” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda Doğal Kaynaklar Enstitüsü‘ndeki Su ile ilgili Biyoteknoloji ve Biyoloji Grubu‘nun başkanı olan Harvey, yosun ve deniz yosunu gibi okyanusların daha düşük seviyelerinden yemek yemeyi savunan, tüketime yönelik yeni bir yaklaşım olan Ocean Flexitarianism de öncülerinden.

‘Vitaminlerle dolu reçeller’

Araştırma, gelecek nesiller için yenilenebilir, sürdürülebilir ve besleyici bir gıda kaynağı olarak mikroalglere dikkat çekmeyi hedefliyor.

Yosunları “Vitaminlerle dolu reçeller” diye tanımlayan Profesör Harvey, bir çorba kaşığı spirulinanın (mavi-yeşil alg), sağlıklı bir kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum dozu ile birlikte dört gram protein sağladığını kaydetti.

Profesör Harvey ayrıca, “Yosunlarda yapamadığımız için ihtiyacımız olan karotenoid vitaminleri ve beynimiz için ihtiyaç duyduğumuz doymamış yağ asitleri var” dedi.

Harvey, “Tüketilen tüm deniz yosunlarının yüzde 98’inin Çin’de tüketildiğini kaydedip, “Ama bunu neden Avrupa’da yapmıyoruz?” diye sordu.

Raporda, “Avrupa’da balık tüketiminin dünyanın herhangi bir yerinden daha yüksek ancak mikroalgler kıta genelinde ciddi bir besin kaynağı olarak henüz keşfedilmemiştir” ifadeleri de yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR