Türk Tabipler Birliği: Pandemide 497 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi

Koronavirüs vaka sayılarının günlük 20 bin, ölüm sayılarının ise 150'nin altına düşmediğini belirten TTB, "Toplumun bunu kanıksaması isteniyor. Ama buna alışmamamız, kanıksamamamız gerekiyor" tepkisini gösterdi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) ilk sağlık çalışanını kaybettikleri 17 Mart 2020 tarihinden bu yana 461’i aktif, 497 sağlık çalışanının Covid-19 hastalığından yaşamını yitirdiğini açıkladı.

TTB’nin “Pandemide Sağlık Çalışanlarının Ölümleri” konulu 18’inci Pandemi Bültenini TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya açıkladı.

En fazla etkilenen meslek gruplarından

Covid-19 pandemisinden en fazla etkilenen meslek gruplarının başında sağlık çalışanlarının geldiğini belirten Yerlikaya, ölümlerin en fazla hekimler arasında görüldüğünü, onları hemşire ve ebelerin takip ettiğini dile getirdi.

Aşılama ile birlikte sağlık çalışanlarının ölümlerinde belirgin bir azalış olduğunu belirterek, aşıların ne kadar etkili olduğunu sağlıkçı ölümleri üzerinden net olarak ortaya koyduğunu belirtti. Geçen nisan ayından sonra ölen sağlık çalışanlarının büyük bölümünün aşısız olduğunu, aşılı olanların da kronik hastalıklarının olduğunu kaydetti.

‘Toplumun ölümleri kanıksaması isteniyor’

Toplumun ölümlere alışması, kanıksanmasının istendiğini söyleyen Yerlikaya, “Resmi verilere göre vaka sayıları günlük 20 bin, ölüm sayıları günlük 150’nin altına düşmüyor. Üç aydır her ay 5 binden fazla ölüm gerçekleşiyor. Toplumun bunu kanıksaması isteniyor. Ama buna alışmamamız, kanıksamamamız gerekiyor” dedi.

Bu bedelleri artık ödemek istemediğimizi her yerde ifade etmemiz gerektiğini ifade eden Yerlikaya, “Çünkü ölenler sadece bir rakamdan oluşmuyor, her biri bir can, birinin sevdiği, birilerinin en yakını, annesi babası kardeşleri. Günlük 150’nin altına düşmeyen ölüm sayıları bize çok net bir şey gösteriyor. Covid-19 pandemisi bitmedi, hala devam ediyor” ifadelerini dile getirdi.

‘Bu kadar büyük bedel ödenmemiş olabilirdi’

Gerekli adımlar atılmış olsa, uyarılar dikkate alınsa bu kadar ölüm yaşanmayabileceğini söyleyen Yerlikaya, devamla şunları söyledi:

“Eğer salgının önlenmesi konusunda TTB ve Sağlık Meslek Örgütlerinin önerdiği bulaşın önlenmesine yönelik önlemler alınmış, yerel dinamiklerin katılımıyla bir pandemi süreci yürütülmüş, salgının boyutu şeffaf bir şekilde toplumla paylaşılmış olsaydı bu kadar büyük bir bedel ödenmemiş olacaktı.”

‘Pandemi bitti algısı yaratılıyor’

İktidarın sağlık emekçileri ve toplumu yok sayan anlayışı nedeniyle önlenebilir bir hastalık olan Covid-19’dan halen her gün bir uçak dolusu yurttaşımızı kaybetmeye devam ettiğimizi belirten Yerlikaya şunları söyledi:

“Umarım bundan sonra hiçbir yurttaşımızı kaybetmeyiz. Siyasal iktidar pandeminin bittiği algısını yaratmaya, pandemi üzerinden başarı hikayesi elde etmeye devam etmez. Bu süreçte yaşanan akıl ve bilim dışı, yanlış eksik politikalardan vazgeçer, başka canlar kaybetmeyiz.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR