DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Tüm varyantlara karşı etkili tek doz aşının insanlı testleri başladı

0
ABD‘li ilaç firması Gritstone tarafından geliştirilen ve aynı anda birden fazla koronavirüs (Covid-19) varyantına karşı koruma sağlayabileceği düşünülen tek doz aşının insanlı deneylerine başlandı. GRT-R910 adı verilen aşının, kas içine enjekte edildikten sonra kendini çoğaltan ve kopyalayan bir mesajcı ribonükleik asit (mRNA) teknolojisinden elde edildiği belirtiliyor.

Firmadan yapılan açıklamada aşının ‘birinci nesil Covid-19 aşılarının’ oluşturduğu etkiye nazaran birçok farklı koronavirüs varyantına karşı bağışıklık tepkisini artırabileceği belirtildi. Şirket, ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün sponsorluğunda yürütülen denemelerde aşının 60 yaşın üzerinde olan 20 gönüllüye uygulanacağını bildirdi.

‘Yaşlı nüfusun korunmasında etkili olabilir’

Manchester Üniversitesi’nde onursal klinik başkanı Andrew Ustianowski de, “GRT-R910’un bir güçlendirici aşı olarak güçlü, dayanıklı ve geniş bağışıklık tepkileri ortaya çıkaracağını düşünüyoruz. Bunların koruma noktasında kritik olması muhtemel. Özellikle hastaneye yatış ve ölüm riski altında olan savunmasız yaşlı nüfusun korunması konusunda aşının etkili olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Gritstone CEO’su Dr. Andrew Allen ise bağışıklık tepkisinin ‘aynı aşının ek bir dozundan daha fazla fayda’ sağlayabileceğini belirtti.

Gritstone firması, deneme sonuçlarının 2022 yılı başlarında alabileceklerini duyurdu

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.