Avrupalı Akdeniz ülkeleri iklim krizine karşı Atina Deklarasyonu’na imza attı

Fransa, İspanya, İtalya, Portekiz, Kıbrıs, Malta, Slovenya ve Hırvatistan tarafından imzalanan deklarasyonda iklim krizine karşı ortak mücadele sözü verildi.

Avrupa Birliği (AB) üyesi dokuz Akdeniz ülkesi, iklim değişikliği ile ortak mücadele için Atina Deklarasyonu’nu imzaladı.

Deklarasyonda dokuz lider iklim değişikliğine karşı koymak amacıyla dünyanın emisyonlarını dengelemek için AB ve 190 taraf tarafından imzalanan uluslararası bir anlaşma olan Paris Anlaşması’nı destekleme taahhütlerini yineledi.

Söz konusu deklarasyon, Fransa, İspanya, İtalya, Portekiz, Kıbrıs, Malta, Slovenya ve Hırvatistan başkanlarının katıldığı EUMED Zirvesi’nde imzalandı.

Atina Deklarasyonu

  • Akdeniz’in iklim değişikliğinin etkilerine karşı son derece savunmasız ve aşırı hava olaylarına eğilimli olduğunu ve daha sık, kapsamlı ve yoğun ısı dalgaları, kuraklık, şiddetli yağış, sel ve orman yangınları yaşadığını kabul edin.
  • Yeni AB İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ile uyumlu olarak bu olgulara kararlı bir şekilde uyum sağlama ve dayanıklılık politikalarına ve çevresel ve sosyo-ekonomik sektörler de dahil olmak üzere Akdeniz bölgesinde önemli ölçüde etkilenmesi beklenen tüm alanlarda önleme tedbirlerine duyulan ihtiyacı kabul edin. Çünkü iklim değişikliği çevre, toplum ve ekonomi için ciddi riskler oluşturuyor.
  • Fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına ve düşük karbonlu enerji teknolojilerine gerekli geçişi teşvik eden sinerjiler oluşturmak için birlikte yakın çalışmayı kabul edin.
  • Doğanın işlevine dayalı iklim değişikliğine uyum çözümlerini teşvik etmeyi ve özellikle kıyı bölgeleri, su havzaları, sulak alanlar, ormanlar ve ayrıca kentsel alanlar gibi afet önleme açısından kritik olan ekosistemlerin yeterli korumasını sağlamayı kabul edin.
  • İklim krizinin koordineli uluslararası eylem gerektiren küresel bir tehdit olduğunu ve bu nedenle BM Genel Sekreteri’nin 9 Ağustos’ta söylediği gibi, tüm ülkeleri daha fazla gecikmeden topluca hareket etmeye çağırdıklarını bir kez daha vurgulayın.
  • Başta G20 ülkeleri olmak üzere tüm uluslararası ortakları Paris Anlaşması’nı onaylamaya ve iddialı Ulusal Katkı Beyanları’nı (NDC’ler) çağırın.
  • Karbondioksit Uzaklaştırmayı (CDR) daha da hızlandıran teknolojilerin ve politikaların hızla geliştirilmesine olan bağlılığı kabul edin.
  • Tüm ülkeleri BM İklim Değişikliği 26’ncı Taraflar Konferansı’na (COP26, Glasgow, 31 Ekim-12 Kasım 2021) devlet ve hükümet başkanları düzeyinde katılmaya ve 2050’ye kadar karbon nötr olmaya çağırın.

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR