Meteoroloji Genel Müdürlüğü: Türkiye’nin büyük bölümü temmuzu ‘olağanüstü kurak’ geçirdi

Son bir yıllık verilere de bakıldığında, birçok bölgenin kurak olduğu görülüyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından temmuz ayı ve son bir yıllık döneme ait kuraklık durumunu gösteren haritalar yayımlandı.

Bu haritalarda olağanüstü kurak ve şiddetli kurak olan bölgeler oldukça fazla.

Normalin Yüzdesi Metodu’na göre kuraklık

Meteorolojik kuraklık haritaları, Standart Yağış İndeksi (SPI- Standardized Precipitation Index) ve Normalin Yüzdesi Metodu (PNI – Percent of Normal Index) olmak üzere iki farklı metotla hazırlanıyor.

Normalin Yüzdesi Metodu 2021 Temmuz ayı Meteorolojik Kuraklık Durumu’na göre, temmuz ayına ait bir aylık haritada, Türkiye’nin yarısından fazlasının şiddetli kurak olduğu gözlendi.

Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu‘da, Adana‘nın bir kısmı hariç tamamı şiddetli kurak; Malatya, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis bölgeleri de yine şiddetli kurak olarak gösterildi.

Ege‘de Muğla, Denizli ve Afyonkarahisar‘ın bir kısmı hariç tüm bölge şiddetli kurak; Marmara‘da Trakya‘nın neredeyse tamamı, Balıkesir ile İç Anadolu‘da ise Konya, Karaman, Kırıkkale, Yozgat, Sivas‘ın bazı kesimleri hariç ve Karadeniz‘de Kastamonu‘nun güneyiyle Samsun‘da bir bölgede şiddetli kuraklık yaşandı.

Son üç aylık ve bir yıllık verilere göre de Ege’nin kıyı kesimlerinden Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun tamamı ve İç Anadolu’nun bazı bölgeleri yine şiddetli kurak, orta şiddette kurak ve hafif kurak olarak gösterildi. Bu bölgelerin çevresi de diğer şiddetlerdeki kuraklığı yaşarken Marmara, Karadeniz, Ege’nin kuzeyi ve İç Anadolu’nun büyük kesimi ise normal veya çeşitli düzeylerde nemli geçti.

Standart Yağış İndeksi’ne göre kuraklık

İkinci metot olan Standart Yağış İndeksi’ne (SPI) göre, temmuz ayı sonu itibari ile son üç aylık meteorolojik kuraklık verilerinin yer aldığı haritada, olağanüstü kurak, çok şiddetli kurak ve şiddetli kurak alanları dikkat çekti.

Muğla ve Antalya’nın doğu kıyıları, Hatay ve kuzeyi, Şırnak ve Hakkari arasındaki bölge, Trabzon’da küçük bir kesim ile Doğu Anadolu’da Erzurum, Tunceli, Bingöl ve Muş olağanüstü kuraklık yaşayan yerler oldu.

Son 6 aylık ve 1 yıllık SPI haritalarında ise meteorolojik kuraklık şiddeti ülke genelinde Marmara haricindeki tüm bölgelerde daha da artıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR