Ordu’da halk kazandı, HES’in yürütmesi durduruldu

Yargıdan, Ordu’da planlanan Balamir HES’i için bir buçuk yıldır mücadele eden halkı sevindiren karar çıktı. Mahkeme, ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Ordu’nun Korgan ilçesinde yapılmak istenen Balamir HES’ine karşı bir buçuk yıldır mücadele eden halk, mahkemeden zaferle ayrıldı. Ordu 2. İdare Mahkemesi, dava konusu işlemin hukuka aykırılığına dikkat çekti; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceğini gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

‘Bundan sonraki her girişim suçtur’

Bölge halkı, açtıkları “yürütmeyi durdurma ve imar planının iptali” davasının sonucunu sevinçle karşılarken, köylülerin avukatı İsmail Topçuoğlu şunları söyledi:

“Haklı mücadelemiz sonuç vermeye devam ediyor. Ordu 2. İdare Mahkemesi Balamir HES projeleri için verilen ÇED raporunun yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Bu kararla artık HES’i yapan şirketin adım atma, çivi çakma imkanı hukuken kalmamıştır. Bundan sonra yapılacak her şey suçtur” dedi.

Ne olmuştu?

Balamir HES için şirket tarafından imar değişikliği talebi ile başlayan süreçte Çiftlik Mahallesi halkı 1652 itiraz dilekçesi ile Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz etmiş; ancak halkın itirazları dikkate alınmayarak, imar değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanmıştı.

Şirket geçen yıl dere yatağında çalışmalara başladı. Halk ise o günden bu güne bir yandan çalışmaların engellemeye çalışırken bir yandan da hukuk mücadelesini sürdürdü.

Üzerine HES yapılmak istenen,  Korgan’ın en önemli derelerinden biri olan Güllü Deresi,  özellikle Çiftlik, Çamlı ve Yeniköy mahallelerinin can damarı. DSİ, avukat Topçuoğlu’nun başvurusuna cevap verdiği yazısında dere çevresinde 600 metre uzunluğunda yol yapıldığını ve dere yatağının daraltıldığını belirtmişti. Köylüler, buraya yapılacak HES’in doğayı tahrip etmesinin yanı sıra, göçe de neden olacağını söylüyordu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR