Muğlalılar hava kalitesine uygun maske ve sağlık ekipmanı istiyor

'Yangınlardan kaynaklanan yüksek oranda toz, duman, kirletici gazlar ve külün etkisi altındayız. Nefes alamıyoruz' diyen bölge halkı aktif karbon maskeleri ile koruyucu diğer ekipmanların dağıtılması için kampanya başlattı.

Üç termik santral ve kilometrelerce uzanan kömür madenleri nedeniyle halihazırda sağlıksız durumda olan hava kalitesi orman yangınları sebebiyle sınır değerleri aştı.

Bunun üzerine Muğla Valiliği ve Sağlık Bakanlığı’ndan gerekli önlemleri almaları ve ihtiyaç duyulan aktif karbon maskeleri ile koruyucu diğer ekipmanların risk grubu olan kişiler başta olmak üzere tüm Muğlalılara dağıtılması için imza kampanyası başlatıldı.

‘Nefes alamıyoruz’

Marmaris, Köyceğiz, Milas ve Aydın’da devam eden yangınlara her gün yenisinin eklendiği belirtilen açıklamada “Yangınlardan kaynaklanan yüksek oranda toz, duman, kirletici gazlar ve külün etkisi altındayız. Nefes alamıyoruz” denildi.

Açıklamada “Köylerde kalma sebebimiz sadece evlerimizi, bağ-bahçemizi, hayvanlarımızı korumak ya da gidecek yerimizin olmaması değil! Aynı zamanda devam eden yangınlarda destek sağlamak veya olası başka orman yangınlarına da anında müdahale edebilmek için nöbetteyiz” ifadeleri kullanıldı.

‘Acil müdahale şart’

Yapılan açıklamada “Üzerimize kül yağıyor, havada kesif bir yanık kokusu var; yangınların dumanları birbirine karışıyor. Kül bulutları yüzünden güneş bile görünmüyor ve bizler tüm bunların ortasında nefes almaya çalışıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Sağlık risklerinin en aza indirilmesi için müdahale gerektiği belirtilen kampanyada “Yerleşim alanlarımıza, aktif karbon maskeleri veya bilimsel olarak ispatlanmış, duruma en uygun teçhizatın acil dağıtımı sağlanmalı, sağlık riskleri ve alınacak önlemler açıklanmalı” talebi yöneltildi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR