Bangladeş‘in güneyinde meydana gelen muson yağmurları toprak kaymalarına ve sele neden oldu.
Myanmar‘daki şiddet ve soykırımdan kaçan Arakanlı Müslüman sığınmacıların kaldığı bazı barınaklar heyelan sonucunda çöktü. Çok sayıda barınağı da su bastı.
#Bangladesh High tide during full moon phase has caused embankment collapse inundating villages of Kutubdia, Cox's Bazar. Over 550 people have taken shelter at Cyclone Shelters assisted by #CPP volunteers & local authorities. #ClimateCrisis will only increase such incidents @ifrc pic.twitter.com/1U11NOprNz
— Achala Navaratne (@AchalaNavaratne) July 25, 2021
Sekiz can kaybı
Floodlist’in paylaştığı bilgilere göre dördü çocuk olmak üzere sekiz kişi yaşamını yitirdi.
Sel çoğunlukla bambu ve plastik levhalardan yapılmış barınaklarda yaşayan Arakan müslümanlarının yaşam koşullarını daha da kötüleştirdi. Bangladeş Meteoroloji ofisine göre, şiddetli yağışlar birkaç gün daha sürecek.
Myanmar ordusunun operasyonları nedeniyle 2017’den bu yana yaklaşık 1 milyon Arakan müslümanı ülkesini terk ederek komşu Bangladeş’e sığınmıştı.
Our hearts are with the families and survivors in Cox's Bazar, #Bangladesh following lives lost due to heavy monsoon floods and landslides.
Bangladesh Red Crescent teams are rescuing people, and providing support to survivors. pic.twitter.com/mbksUvewcT
— IFRC Asia Pacific (@IFRCAsiaPacific) July 27, 2021
İklim krizi daha kötü hale getiriyor
Haziran’dan Eylül’e kadar olan mevsimsel muson yağmurları, her yıl Güney Asya’da ölümlere ve kitlesel yer değiştirmelere neden oluyor. Ancak insan kaynaklı iklim krizi muson yağmurlarının şiddetini her geçen yıl daha fazla artırıyor ve daha düzensiz hale getiriyor.
Almanya’nın Potsdam İklim Araştırma Enstitiüsü’nden araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışmaya göre küreselde gerçekleşen her ek ısınma derecesi muson yağışlarını yüzde 5 oranında artırıyor.