DünyaManşet

Tunus’ta sıcak saatler: Başbakan görevden alındı, parlamentonun yetkisi donduruldu

0

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, dün gece Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden aldı ve parlamentonun yetkisini de 30 gün boyunca dondurdu.

Tunus’ta ekonomik kriz ve hükümetin koronavirüs salgınını iyi yönetememesi sebebiyle protestolar yaşanıyordu.

Göstericiler, Başbakanın görevden alınmasından dolayı memnunken; muhalifler bu gelişmelerin bir darbe olduğunu kaydetti.

‘Yeni bir başbakan atanacak’

Pazar günü öğleden sonra başlayan gösterilerde eylemciler, bazı şehirlerde iktidardaki Nahda Partisi ve diğer partilerin bazı binalarına saldırılar düzenledi.

Gece yarısı ise, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden aldığını, Meclisin yetkilerini 30 gün boyunca dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, yürütme yetkilerini kendisinin üsteleneceğini ve yeni bir başbakan atayacağını belirtti.

Said, bu kararı “Ülkenin içinden geçtiği olağanüstü koşullar” nedeniyle almak zorunda olduğunu ileri sürdü.

Kararın açıklanmasıyla askerler sokaklara indi. Parlamento ile Nahda Partisi genel merkezi gibi bazı noktalara askerler yerleştirilirken, havaalanı ve devlet televizyonu gibi yerlere de asker konuşlandırıldı.

Hükümet ve meclisin feshedilmesini kutlayanlar da sokaklarda gösteriler yaptı. Devlet televizyonu, Kays Said’in de bu gösterilerde yer aldığını yayınladı.

‘Devrimi savunmaya çağırıyorum’

Parlamento Sözcüsü ve aynı zamanda koalisyon hükümetinin kurulmasında önemli rol oynayan Ennahda Partisi’nin Genel Sekreteri Raşid Ganuşşi ise bu gelişmeye tepki gösterdi.

Ganuşşi, bu sabah parlamentoya giremediğini açıkladı ve “Bütün gücün tek bir insanın eline geçmesine karşıyım. Bu bir darbedir” dedi:

Bu açıkça anayasal bir darbedir. Demokratik olarak seçilmiş parlamento, hükümet ve gerisi halen görevinin başında. Nahda’nın destekçileri ile Tunus halkını devrimi savunmaya çağırıyorum.”

Emniyet güçleri müdahale etti

Kays Said’in aldığı kararlar sonrasında darbeye karşı çıkanlarla darbeye destek verenler başkent Tunus’taki Meclis binası önünde toplandı.

Emniyet güçleri de meclis önünde toplanan kalabalığa müdahale etti.

Türkiye’den kınama

Türkiye’den Tunus’ta yaşanlarla ilgili peş peşe kınama mesajları geldi.

Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop hükümeti hedef alan girişimi kınadı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.