ManşetTürkiyeUlaşım

Mahkeme karar verdi: Söğütlüçeşme Toplu Taşıma ve Gar Sahasına İlişkin İmar Planı iptal edildi

0

İstanbul 13. İdare Mahkemesi, Kadıköy’de bulunan Söğütlüçeşme Tren İstasyonu ve çevresindeki yeşil alanları kapsayacak toplam 65 bin 370 metrekarelik alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı imar planı değişikliğini iptal etti.

Mahkeme, istasyon için hazırlanan planları, şehircilik ilkelerine ve hukuka aykırı buldu.

İptal kararı

Mahkeme kararında, bilirkişi raporlarına da atıfta bulunularak şu ifadelere yer verildi:

Planlanan ulaştırma projesinin yapım gerekçelerinin sayısal göstergelerle anlaşılır bir şekilde ortaya konulmaması, trafik simülasyonları için toplanan trafik verilerinin haftanın tek bir günündeki 15’er dakikalık durumu göz önüne almasından dolayı farklı trafik durumlarını temsil yeteneğinin sınırlı olduğu, benzer şekilde, trafiğin yollara atamasında yapılan kabullerin çok kaba olduğu, hizmet düzeyi kıyasının olmadığı ve otopark simülasyonunun yapılmadığı, otopark etüdünde ise hesaplanan zirve saat parklanma talebinin inşa edilecek otopark kapasitesini aştığı görüş ve kanaatleri mahkeme heyeti tarafından değerlendirilerek; planlama esasları ve teknikleri ile şehircilik ilkelerine uygun olmadığı anlaşılan dava konusu planlarda hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılarak dava konusu işlemlerin iptaline karar verilmiştir.”

Projenin kapsamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2019 yılının Mayıs ayında Kadıköy Hasanpaşa Mahallesi’nde Toplu Taşıma Gar Sahası’na ilişkin imar planları hazırladı. Parseller ise Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Maliye Hazinesi’ne ait.

Alana yeni hızlı tren terminali, ticari ve kültürel yapıların inşa edilmesi planlanıyordu.

Kadıköy Belediyesi, bölgeye yeni trafik yükü getirecek kültürel alanlar ve ticari fonksiyonların planda yer almaması gerektiğini belirtmişti. Ayrıca, belediye bölgedeki yeşil dokunun da betonlaşacağını ifade etmişti.

Söz konusu plana Şehir Plancıları, Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri odalarının İstanbul şubeleri tarafından iptal davası açılmıştı.

‘Söğütlüçeşme AVM Olmayacak’

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, kararı sosyal medya hesabından duyurarak, şu ifadeleri kullandı:

Söğütlüçeşme AVM Olmayacak

@csbgovtr tarafından yapılan imar planları için mahkeme;

‘planlama esasları ve teknikleri ile şehircilik ilkelerine uygun olmadığı anlaşılan dava konusu planlarda hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı..’ gerekçesiyle iptal kararı verdi.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.