Genç iklim aktivistlerinden çağrı: İklim krizi müfredata eklensin

İklim için Gençler hareketinde yer alan genç iklim aktivistleri iklim krizinin okul müfredatına eklenmesi çağrısıyla imza kampanyası başlattı.

İklim için okul grevlerine çıkan öğrencilerin oluşturduğu Youth for Climate Türkiye (İklim için Gençler), iklim krizi konusunun okul müfredatına eklenmesi çağrısıyla imza kampanyası başlattı.

Türkiye’deki mevcut eğitimin iklim değişikliği açısından yeterli olmadığını dile getiren öğrenciler “İklim değişikliğinin etkileriyle yüzleşmeye hazırlanmadığı veya çözümlerin öğretilmediği gibi, doğayla bağ kurmalarını sağlayacak empati duyguları da bu sebeplerden dolayı gelişmiyor.Ama bunu değiştirebiliriz” ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamada “Sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğinin müfredatta öğretilmesi, gelecek nesillerin, yaşam şartlarına uyum süreci ve geleceğin yeşil işleri için gerekli bilgi ve becerilerle donatılması gerekiyor. Bu eğitim her gence daha dayanıklı ve sürdürülebilir bir topluma katkıda bulunma yetisi verecektir” denildi.

Uluslararası örgütler de çağrı yapıyor

Uluslararası örgütler tarafından da yapılan benzer çağrılar olduğu hatırlatılan açıklamada “2019 yılında Çocukların Çevre Hakları Girişimi ‘CERI’, Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuk Fonu ‘UNICEF’ ve Genç İklim Hareketi ‘YOUNGO’ tarafından hazırlanan ve 12 ülke tarafından imzalanan “Çocuklar, Gençlik ve İklim Eylemi Bildirgesi”, iklim değişikliği ve çevre eğitimi çağrısının ve sağlıklı bir çevre hakkı da dahil olmak üzere çocuk haklarının altını çiziyor” denildi.

Ek olarak Paris Anlaşması’nın tarafların iklim eğitimi, öğretimi, kamu bilincini, halkın katılımını ve iklim değişikliği hakkındaki bilgilere halkın erişimini artırmak ve güçlendirmek için işbirliği yapmalarını taahhüt eden ikinci maddesi hatırlatıldı.

‘Yaygın olarak her sınıfta anlatılmalı’

Bütün bu çağrıları göz önünde bulundurarak bu kampanyayı başlattıklarını ifade eden öğrenciler kampanya kapsamındaki taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • İklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve biyolojik çeşitlilik üzerine mevcut en iyi bilim ve verilere dayalı eğitim, yaygın olarak her sınıf düzeyinde sağlanmalıdır.
  • Okul ve üniversite binaları ve kampüsleri, müfredat oluştururken sürdürülebilirlik konusunda örnek teşkil etmelidir.
  • Tüm okul çağındaki gençlere ve çocuklara nasıl okula gidildiğine bakılmaksızın iklim acil durumu ve ekolojik krizle ilgili kapsamlı ve güncel eğitim verilmesi sağlanmalıdır. Bu tür bir öğretim yaşanmakta olan kriz ve sonuçlarını hafifletmek, bunlara uyum sağlamak, tüm gençlere krizin kapsamını, doğasını ve yapısal nedenlerini anlamalarını sağlamak için ihtiyaç duydukları bilgileri verecek şekilde uyarlanmalıdır.
  • Tarafsız iklim bilimi ve verilerine ücretsiz erişim sağlamak için ulusal yasalar uygulanmalı ve iklim acil durumu ve ekolojik krizle ilgili yanlış iddialarda bulunanlara karşı yasal tazminat uygulanmalıdır.
  • Gençlerin çözüm odaklı, eşitlikçi, yaratıcı yetileri göz önünde bulundurularak, eğitim müfredatı hazırlık ve karar alma sürecine dahil edilmeleri gereklidir.
  • Tüm okul çağındaki gençlere ve çocuklara yerli halkların bilgi ve uygulamalarını da içeren (ancak bunlarla sınırlı olmayan) doğa ile bağlarını öğrenme fırsatı sağlanmalıdır.

Destek çağrısı

Yapılan açıklamada “Sen de geleceğe hazırlanmak adına gençlerin eğitim hakkını savunuyor ve destek vermek istiyorsan, lütfen kampanyamızı imzala ve paylaş” çağrısında bulunuldu.

Kampanyaya destek olmak isteyen kişiler bu adres üzerinden imzacı olabiliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR