Başkan Zühtü Arslan tarafından görevlendirilen raportör, ilk iddianameyi de inceleyen aynı kişi. Raportörün ilk incelemeye ilişkin raporunu tamamlayarak AYM heyetine sunması gerekiyor. Bunun ardından heyet, davaya ilişkin ilk incelemesini yapacak ve iddianamenin kabul edilip edilmediğine karar verecek. Bu süre, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) hükümlerine göre, iddianamenin gönderilmesinden itibaren 15 günü geçemeyecek.
Tedbir talebi de görüşülecek
AYM, Yargıtay Başsavcılığı’nın HDP iddianamesini daha önce kabul etmemiş, eksikleri gidermesi için geri göndermişti. Yargıtay Başsavcılığı da dün, iddianameyi yeniden düzenleyerek HDP’nin kapatılması davasını yeniden açtı.
Yüksek Mahkeme’nin “Haklarında siyasi yasak istenen kişilerin Anayasa’nın 69. maddesi kapsamında olduğu ileri sürülen eylemlerine iddianamede açıkça yer verilmeksizin, haklarında devam eden soruşturma ve kovuşturmalara atıfta bulunulması, söz konusu eylemlerin Anayasa Mahkemesince değerlendirilmesini imkansız kılmaktadır” gerekçesiyle iade etmesi üzerine, d iddianameyi yeniden düzenleyen başsavcılık, daha önce 600’ün üzerinde HDP’li hakkında siyasi yasak istemişti. Yeni iddianamede bu sayı 500’e indi.
Üçte iki çoğunlukla kapatma kararı verilebiliyor
İddianamenin kabulü halinde ön savunma için HDP’ye gönderilecek. HDP’nin savunmasının ardından Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındakini görüşünü sunacak. HDP, bu görüşe karşı da savunma yapacak. Daha sonra raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. AYM, karar aşamasında, seri müzakere yapabilecek. 15 kişilik AYM heyetinden toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10’unun oyuyla kapatma kararı verilebiliyor.