AİHM’den Filiz Kerestecioğlu kararı: Dokunulmazlığı kaldırılması kararı ifade özgürlüğü ihlali

AİHM, HDP'li Filiz Kerestecioğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılması üzerine yaptığı başvuruda Türkiye'yi ifade özgürlüğünün engellendiği gerekçesiyle 5 bin euro manevi tazminat, 4 bin euro mahkeme masrafı ödemeye mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu‘nun dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili yaptığı bireysel başvurusuyla ilgili kararını açıkladı. Mahkeme bire karşı altı oyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi‘nin (AİHS) ifade özgürlüğü hakkını düzenleyen 10’uncu maddesinin ihlal edildiğine karar verdi ve Kerestecioğlu’na toplam 5 bin euro manevi tazminat, 4 bin euro mahkeme masrafı ödenmesine hükmetti.

Daha önce verdiği Selahattin Demirtaş kararına atıf yapan AİHM, bu davada da 20 Mayıs 2016’da yapılan anayasa değişikliğinin terörle mücadeleye ilişkin olduğunu ve siyasi fikirlerini açıklamaktan ötürü vekillerin bu yasalar kapsamında mahkum edilemeyeceğini belirtmişti. Kerestecioğlu’nun başvurusunda da aynı karara dayanıldı.

Kararla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Kerestecioğlu, “Bugün, dokunulmazlığımın kaldırılmasına ilişkin başvuruma AİHM 10. maddeden ihlal verdi. Sevgili avukatlarım Ayşe Akkaya, Gülşah Kaya ve uzaklardan bile yetişen Ayşe Bingöl’e çok teşekkürler. İyi ki kadın avukatlar var. İyi ki emeğimizi görünür kılan dayanışmamız var” ifadelerini kullandı.

 Ne olmuştu?

Haklarında fezleke hazırlanmış tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarının bir kereliğine kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi, 20 Mayıs 2016’da Meclis’te yapılan oylama ile kabul edilmiş; kararın ardından hakkında dava açılan Kerestecioğlu, iki kez beraat etmesine rağmen beraat kararlarına savcılık tarafından itiraz edilmişti. Kerestecioğlu, dokunulmazlıkların kaldırılması kararı ile ilgili 11 Kasım 2016 tarihinde AİHM’ye başvuruda bulunmuştu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR