‘Danıştay’ın maden ihalelerinin iptaline yeşil ışık yakan kararı emsal nitelikte’

68 ildeki toplam 766 maden ihalesinin iptali için yapılan başvurunun mahkeme tarafından reddedilmesi üzerine Danıştay temyizi kabul ederek davanın görüşülmesine karar verdi.

Dokuz ekoloji örgütü tarafından 766 maden alanının ihalesinin iptal edilmesi talebiyle yapılan başvuruya Danıştay‘dan yeşil ışık geldi. Davacılardan Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) kararı “Emsal olacak özellikte bir karar” şeklinde nitelendirdi.

68 ilde 766 maden alanı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilmişti. Bu ihalede Ordu’da da Altınordu, Ulubey, Kabadüz ve Mesudiye ilçelerinde ihaleye çıkarılan toplam 9 maden alanı bulunuyordu.

Aralarında Ordu Çevre Derneği’nin de bulunduğu çeşitli ekoloji dernek ve platformları ihalenin iptali için dava açmışlardı. Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi’nin ihalenin iptal davasının görüşülmesini ret etmesi üzerine, Danıştay’a açılan temyiz davası sonrası Danıştay 13’üncü Dairesi temyizi kabul ederek davanın görüşülmesine karar verdi.

‘Danıştay bizi haklı buldu’

Ekoloji Birliği’nin aktardığına göre kararla ilgili olarak ORÇEV Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, “Dernek olarak Türkiye genelini ilgilendiren sorunlara Ekoloji Birliği aracılığıyla ortak davalar açıyoruz. 68 ilde toplam 766 alan var. İklim değişikliğine de etkisi olan bu çalışmaları durdurmak zorundayız. Bu nedenle hem fiili, hem de hukuki mücadelemizi veriyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Danıştay 13’üncü Dairesi’nin yapılan ihalelerde hukuka aykırılık ve ihale yasasına aykırılık bulduğu belirtilen açıklamada “Davanın esastan görülmesine karar vererek yaptığımız temyiz itirazımızı kabul etti. Danıştay bizi haklı buldu” dedi.

Davanın Türkiye’de ilk ke olduğunu belirten dernek, “Bu dava Türkiye’de ilk oluyor. Bundan sonraki ihalelerin de iptal davasının önü açıldı. Ordu’daki 9 maden alanının da ihalesinin iptal edilmesinin yolu açıldı” yorumunu paylaştı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR