Enis Berberoğlu yeniden milletvekili: Fezlekeye itiraz edildi

Hakkındaki 'yeniden yargılama'ya hükmeden mahkeme kararı TBMM'de okunan Enis Berberoğlu yeniden CHP milletvekili oldu. 60 yıl hapsi istenen Berberoğlu, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce gönderilen fezlekeye de itiraz etti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi‘nin CHP’li Enis Berberoğlu hakkındaki yeniden yargılama ve infazın durdurulmasına yönelik kararı  TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Kararın okunmasıyla birlikte Berberoğlu CHP İstanbul Milletvekilliği görevine geri dönmüş oldu.

Berberoğlu, TBMM üyeliği düşürülüp de, mahkeme kararıyla yeniden milletvekilliği sıfatını kazanan ilk siyasetçi olduğu için, bu konuda “içtihat” oluşmuş oldu.

Enis Berberoğlu’nun milletvekilliği için tekrar yemin etmesi gerekmeyecek. 

Fezlekeye itiraz: Keyfi ve husumet güdüyor

Öte yandan Berberoğlu, dokunulmazlığının kaldırılması için hazırlanarak Adalet Bakanlığı‘na gönderilen fezlekeye itiraz etti. Berberoğlu’nun avukatları tarafından mahkemeye sunulan dilekçede, hazırlanan fezlekenin hukukun temel ilkelerine aykırı olduğu belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: 

“9 Şubat 2021 tarihli fezlekenin hukukun temel ilkelerine, aleyhe değiştirme yasağı kuralına, usul ve yasaya bariz şekilde aykırı olması sebebiyle keyfilik içeren, müvekkile karşı husumet güdüldüğünün ve objektiflikten uzaklaşıldığının ispatı niteliğinde olan işbu fezlekenin bila ikmal iadesinin istenerek usul ve yasaya uygun yeni bir fezleke düzenlenmesi talebidir” denildi.

Usul ve yasaya uygun yeni bir fezleke düzenlenerek TBMM’ye gönderilmesi istenen dilekçede, 2016 yılından beri süren yargılamada evrensel hukuk kurallarının, anayasal ilkelerin, ceza yargılamasındaki usul ve esasların birçok kez ihlal edildiği de vurgulandı.

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi (AYM), eski CHP milletvekili Berberoğlu’nun, AYM’nin daha önce verdiği hak ihlâli kararının  yerel mahkeme tarafından uygulanmaması üzerine yaptığı ikinci başvuruyu 21 Ocak’ta görüşmüş,   kararını yineleyerek oy birliğiyle “hak ihlâli var” demişti

Bunun üzerine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 8 Şubat’ta Berberoğlu için Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği “hak ihlali” hükmüne uyulmasına karar verdi. AYM’nin kararının bağlayıcı olduğunu vurgulayan mahkeme heyeti, Berberoğlu’nun yeniden yargılama talebinin kabulüyle infazın durdurulmasına ve Yargıtay 16. Ceza Dairesinin 20 Eylül 2018 tarihli kararının kesinleşmiş olması nedeniyle Berberoğlu hakkında yeniden yargılama kararı verildiğinden “kesinleşmiş hükmün bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına” hükmetti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR