15 yaylanın statüsü kaldırıldı: Yapılaşmanın önü açıldı

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Trabzon'daki Hıdırnebi Yaylası'nın da statüsü değiştirildi. Yaylanın, doğa turizmi açısından Uzungöl'den sonra en çok ziyaretçi sayısına sahip olduğu kabul ediliyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın imzasıyla cumartesi günü Resmi Gazete‘de yayımlanan karara göre, Amasya, Bolu ve Trabzon‘daki 15 yaylanın statüsü kaldırıldı. Alınan bu kararla birlikte yaylaların imara açılmasının da önü açılmış oldu. Listede Trabzon’daki dünyaca ünlü Hıdırnebi Yaylası da bulunuyor.

Hangi yaylaların statüsü değiştirildi?

Amasya’da bulunan Ahmetoğlu, Keşbeli, Çukurtuzla, Melikli, Çukuryayla, Alanbaşı, Kadı Çayırı, Kulam, Peynirçayı, Düvenci ve Fındıkpınar yaylaları; Bolu’daki Göllü Ören, Yaylabeli ve Trabzon’daki Hıdırnebi-1, Hıdırnebi-2 yaylalarının statüleri değiştirilmiş oldu.

Resmi Gazete’de yer alan kararda şu ifadelere yer verildi:

Ekli listede adları belirtilen alanların ‘yayla alanı’ olarak ilan edilmelerine ilişkin aynı listede tarih ve sayıları yazılı Bakanlar Kurulu kararlarında yer alan hükümlerin yürürlükten kaldırılmasına, 6831 sayılı Orman Kanununun 17’nci maddesi gereğinde karar verilmiştir.”

Yayla için ön izin alınmıştı

Trabzon’un Akçabat ilçesinde yer alan Hıdırnebi Yaylası’nın da statüsünün değişmesi tartışmalara yol açtı. Yayla, doğa turizmi açısından Uzungöl‘den sonra yerli ve yabancı en çok ziyaretçi sayısına sahip olan yer olarak kabul ediliyor.

Yayla ve yakın çevresi için imar planı ve master plan çalışmalarına ilçe belediyesi tarafından Turizm Bakanlığı‘ndan alınan ön izinle başlanmıştı.

‘Yaylalar TOKİ eliyle talan edilecek’

Alınan bu kararı eleştiren CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, söz konusu alanların orman iken yayla statüsüne getirildiğini, şimdi ise yayla statüsünün kaldırıldığı için bu alanların tekrar orman statüsüne alındığını hatırlatarak şu yorumlarda bulundu:

2013 yılında bu alanlar orman iken yayla statüsü getirildi. Şimdi de yayla statüsü kararını kaldırdıkları için, bu alanlar tekrar orman statüsüne alınmış oldu. Bu arada, imar barışı nedeniyle yaylalar yayla olmaktan da çıkarıldı.Yurttaşın yapı kayıt belgesi başvuruları, yayla alanı olduğu için kabul edilmedi. AKP bir sonraki hamlesinde, buralarda kentsel dönüşüme giderek, yaylaları TOKİ eliyle talan edecek. İmar barışı kapsamında yurttaşlardan toplanan yapı kayıt belgesi ücretleri bu kentsel dönüşümün masrafı olarak, yandaş müteahhitlerin cebine doldurulacak.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR