TürkiyeKoronavirüs SalgınıManşet

Koronavirüs aşısı nasıl yapılacak, kimler aşı olabilecek?

0

Türkiye‘de koronavirüse karşı aşılama programı başladı. İlk etapta üç milyon doz gelen aşılar ilk aşamada sağlık çalışanlarına, 65 yaş üstündekilere, yaşlı ve engellilerle koruma evlerinde kalanlara yapılacak. Aşılar 28 gün ara ile iki doz olarak uygulanacak.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, Habertürk‘ten Nagehan Alçı‘ya verdiği röportajda  günde 400-500 bin aşılama olacağını, aşılama bilgilerinin e-nabız sistemi üzerinde yer alacağını, aşılamanın sağlık ocakları ve hastanelerde yapılacağını söyledi. Tezer, ayrıca evden çıkamayan vatandaşların da evlerinde aşılanabileceğini, özel hastanelerdeki aşılamanın da ücretsiz olacağının altını çizdi. Ancak, Tezer ikinci partide ne kadar aşı geleceğinin bilinmediğini söyledi.

Aşı başvurusu nasıl yapılacak?

Koronavirüs aşısı olmak isteyenler Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden veya 184’ten randevu alarak başvuru yapabilecek.

Ayrıca, e-devlet sitesinden veya e-devlet mobil uygulamalarından giriş yapılarak da başvuru işlemleri yapılabiliyor.

MHRS’nin sitesinden vatandaşlara şu uyarıda bulunuldu:

Saygıdeğer Vatandaşımız,

Covid-19 Aşılama Programına ilk olarak Sağlık Çalışanlarımızdan başlanacaktır.
Diğer öncelikli gruplar için aşılama programı, Ulusal Basın ve Medya organları ile kamuoyuna duyurulacak ve bu duyurudan sonra randevu verilecektir.”

‘Sıranız geldiyse aşı olabileceğiniz bilgisi çıkacak’

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, DHA‘ya aşı uygulaması randevu sistemini şöyle anlattı:

Öncelikle e-Nabız üzerinden veya sağlık kayıt sistemleri üzerinden aşı sırasının sizde olup olmadığını değerlendireceksiniz. Eğer yaşınız 65 yaşın üstündeyse sıranız geldiyse aşı olabileceğinizle ilgili bilgi çıkacak. Ama bu arada diyelim ki siz temaslısınız, o zaman ‘şu anda temaslısınız, 10 gün içerisinde temasınız kalktığında tekrar sorgulayın’ denilecek. Tekrar sorguladığınızda aşı sıranızın geldiğini gördükten sonra bu sefer sistem üstünden randevu alacaksınız. İnternetten olabilir, cep telefonunuzdaki aplikasyondan olabilir ya da telefonla arayarak alabilirsiniz.”

‘Nerede aşı olmak istersiniz?’

Prof. Dr. Kara, aşı olunacak yerin de seçilebileceğini söyledi:

İşlem olarak size şöyle sorulacak; ‘aşı sıranız gelmiş nerede aşı olmak istersiniz; hastane mi, sağlık merkezi mi yoksa aile sağlığı merkezinde mi olmak isterseniz?’ Onu seçeceksiniz. Seçtiğinizde de size o tarihe uygun aşı randevusu verilecek ve o saat içerisinde gittiğinizde aşı olduktan sonra 15 dakika merkezde bekleyeceksiniz. Ondan sonra telefonunuzdaki aplikasyonda sizin aşınızın gerçekleştirildiği ve bir sonraki aşı için de randevunuz oluşturuluyor. Sonrasında da sistem otomatik olarak ertesi gün ‘herhangi bir şikayetiniz oldu mu olmadı mı, herhangi bir problem yaşadınız mı yaşamadınız mı’ onu sorgulayacak. Böylece biz şunu da görmüş olacağız; şu ana kadar 100 kişi, 1000 kişi, 500 bin kişi aşı oldu, ateşi olan olmadı. Bunu görmek hepimizin içinin rahat olması, hepimizin en azından daha güvenli hareket etmesini de sağlayacak.”

‘Başka aşılar da gelecek’

Kara, Çin’den getirilen CoronaVac aşısının dışında Biontech‘in mRNA aşısının gelmesinin planladığını belirterek şu açıklamalarda bulundu:

Aynı şekilde Türkiye’de testleri değerlendirilecek, 14 günlük bir süreç geçecek. Ondan sonra da sıralama hangi gruptaysa o gruptan o aşıların uygulaması başlayacaktır. Bugün elde ettiğimiz veriler bu aşıların güvenlik verilerinin oldukça iyi olduğu. Bizim araştırmacılarımızın açıkladıkları verilere baktığımızda inaktif aşı için güvenlikleri, etkinliği çok iyi. Brezilya’nın açıkladığı verilere bakınca güvenlik tarafı çok çok iyi, etkinlik tarafında da en azından iyi olduğunu görüyoruz. Hafif hastalığı önlemede yüzde 78 etkinlik çok iyi; ama ağır hastalık, hastaneye yatma, yoğun bakıma yatmayı etkilemede ise çok çok başarılı. Böyle verileri görünce şuna karar vermek lazım; hangi aşıya ben hangi anda ulaşıyorsam onu sıradaki gruba uygulamam lazım.”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.