400’den fazla kadın lider COP26 için cinsiyet eşitliği çağrısı yaptı

Mektubun imzacıları arasında Paris Anlaşması mimarlarından Laurence Tubiana, İrlanda eski Başbakanı Mary Robinson, ekonomist Kate Raworth, çevre avukatı Farhana Yamin gibi isimler yer alıyor. 

400’den fazla kadın iklim lideri, Birleşik Krallık hükümetine COP26’da cinsiyet eşitliği konusunda daha fazla hesap verebilirlik ve şeffaflık çağrısında bulunan açık bir mektup imzaladı.

Mektubun imzacıları arasında Paris Anlaşması mimarlarından Laurence Tubiana, İrlanda eski Başbakanı Mary Robinson, ekonomist Kate Raworth, çevre avukatı Farhana Yamin ve National Geographic Kaşifi Sylvia Earle yer alıyor. Emma Thompson ve Ellie Goulding gibi ünlüler ve kampanyacılar da mektuba isimlerini eklediler.

İklim Haber’in aktardığına göre SHEChangesClimate tarafından hazırlanan kampanya, geçtiğimiz Kasım ayında başlatıldı. 26’ncı Taraflar Konferansı (COP26), Covid-19 salgını nedeniyle Kasım 2021 tarihine ertelenmişti.

Kadınların temsiliyeti yüzde 25’ten az

Eylül ayında Birleşik Krallık, zirveye ev sahipliği yapmak adına tamamen erkeklerden oluşan bir ekip kuracağını duyurdu. Şu anda, COP26 liderlik ekibindeki etkili pozisyonların yüzde 25’inden daha azı kadınlar tarafından yönetiliyor. Kampanyayı düzenleyenler, kadınların eşit katılımını talep ediyor.

Mektupta, kadınların COP26 kararına ve müzakere rollerine dahil edilmesinin başarı şansını artıracağına ve daha adil bir karar alma süreci sağlayacağına dair kanıtlar da var.

Cinsiyet Eylem Planı onaylanmıştı

Belgede ayrıca geçen yıl COP25’te Birleşik Krallık Hükümeti’nin Cinsiyet Eylem Planı’nı (GAP) imzaladığı belirtiliyor. Bu, iklim değişikliği tartışmaları ve karar alma süreçlerine kadınların dahil edilmesinin ve cinsiyet eşitliğinin önemini vurguluyor

. Ayrıca, kadınların ve kızların iklim değişikliğinden orantısız bir şekilde etkilendiklerini ve iklim eyleminde aile ve topluluk içinde kritik rollere sahip olduklarını gösteren GAP araştırmasının altını çiziyor.

BM’ye göre, daha az kaynağa ve daha az resmi haklara sahip oldukları için iklim değişikliği nedeniyle yerlerinden edilen insanların yaklaşık yüzde 80’i kadın.

Kadınlar daha fazla risk altında

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından bu yıl yayımlanan bir rapor, iklim krizinin tüm dünyada kadınlara yönelik şiddeti körüklediğini ortaya koydu.

İngiliz model ve aktris Lily Cole, mektubun sunumundan önce yaptığı açıklamada, “Cinsiyet ve çevre arasındaki kesişme konusunda ikna edici veriler” olduğuna dikkat çekti.

Bu kanıtı, iklim değişikliği mücadelesinde daha sert eylemler çağrısında bulunan ‘‘Who Cares Wins’’ kitabı için araştırma yaparken bulduğunu söyledi.

Yamin: Kadınların dahiliyeti iklim için önemli

İklim avukatı ve Track 0’ın kurucusu Farhana Yamin, “Kadınlara eğitim, aile planlaması ve tarım araçları gibi konularda erişim verirseniz, bunun iklim üzerinde büyük etkisi olur” diye ekledi.

Yamin ayrıca, daha az kadına yüzme öğretildiği için, sel gibi çevresel krizler olduğunda kadınların çok daha fazla risk altında olduğunu söyledi. Cole, toplumsal cinsiyet eşitliği ile devlet çevreciliği arasında açık uçurumların olduğunu gösteren ilginç veriler bulduğunu da belirtti.

Cole, “Siyasi liderlik rolündeki kadınlar, bir ülkenin olumlu çevresel davranışlar sergileme olasılığını arttırdı. Kadınların eşit güç pozisyonlarında olmasının başarı için çok önemli olduğunu kabul edin” dedi.

SHEChangesClimate, sorunu tartışmak ve bir çözüme ulaşmak için COP26 CEO’su Peter Hill ve COP26 Başkanı Alok Sharma ile toplantılar yaptı.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR