25 ova ‘büyük ova koruma alanı’ olarak belirlendi

Karara tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği bazı ovalar dahil edildi.

Batman, Bayburt, Bursa, Elazığ, Kahramanmaraş, Kars, Malatya, Muş ve Niğde illerinde yer alan 25 ova ‘büyük ova koruma alanı’ olarak belirlendi. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

AA’nın aktardığına göre tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği bazı ovalar, büyük ova koruma alanı olarak belirlendi.

Tarım dışı alanlar kapsam dışı

Ovaların sınırları içinde yer alan onaylı planlı alanlar ile kararın yayımı tarihi itibarıyla ilgili mevzuat uyarınca tarım dışı kullanma izni verilmiş alanlar kapsam dışı tutulacak. Karar gereği, büyük ova koruma alanı olarak belirlenen ovalar şunlar:

Batman’da Gercüş Ovası, Bayburt’ta Aydıntepe, Beşpınar, Demirözü ve Yazıbaşı ovaları, Bursa’da Güllüce, İznik, Orhaneli, Orhangazi ve Melik ovaları, Elazığ’da Karakoçan ve Kovancılar ovaları, Kahramanmaraş’ta Altınyayla ve Yeşilova ovaları, Kars’ta Akyaka Demirkent, Merkez Dikme ve Susuz ovaları, Malatya’da Eymir Kızık, Kale ve Yenice ovaları, Muş’ta Bulanık, Liz ve Malazgirt ovaları, Niğde’de Eminlik ve Hacıbeyli ovaları.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Kararı ile Aralık 2016’da konuya ilişkin yayımlanan karardaki “Selim Akçakale Ovası” ibaresi, “Kağızman Akçakale Ovası” şeklinde değiştirilirken, Kahramanmaraş, Narlı, Türkoğlu, Altunhisar-Çukurkuyu, Emen ovalarının sınırlarına ilişkin haritalarda değişiklik yapıldı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR