Validebağ Korusu’nun belediyeye tahsisine karşı başlatılan kampanyada 25 bin imzaya ulaşıldı

Validebağ Gönüllüleri tarafından Validebağ Korusu'nun Üsküdar Belediyesi'ne tahsisine karşı başlatılan kampanyaya destek sürüyor. Bu zamana kadar 25 bin imzaya ulaşıldı, kampanya hala devam ediyor. 

Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından Validebağ Korusu‘nun bakım ve onarımı yapılması istemiyle iki yıllığına Üsküdar Belediyesi‘ne  tahsis edildi. Bu tahsise karşı başlatılan kampanyada imza sayısı 25 bini geçti. İmzalar, Validebağ Gönüllüleri tarafından Üsküdar Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na teslim edildi.

İstanbul Anadolu Yakası’nın en büyük doğal yeşil alanlarından biri olan ve hem tarihi hem de doğal SİT alanı olarak 1. derece koruma altında olan Validebağ Korusu bu zamana kadar birçok projeyle yapılaşmaya açılmak istendi.

Fotoğraf: Evrensel

Son olarak 2020 yılında Validebağ Korusu’nun mülkiyeti Milli Emlak Genel Müdürlüğü‘nde bulunuyordu. Müdürlük, Koru’nun 261.005 metrekarelik bölümüne bakım ve onarım yapılması istemiyle iki yıllığına Üsküdar Belediyesi’ne tahsis etti. Validebağ’ın dokusunun bozulmaması için 22 yıldır mücadele eden Validebağ Gönüllüleri, yapılan bu tahsis işlemine karşı başlattıkları kampanya 22.000 imzayı geçtiğinde imzaları Üsküdar Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teslim etti.

Fotoğraf: Evrensel

Belediye Validebağ’da ne yapacak?

Ekim ayı içinde Üsküdar Belediyesi tarafından yayınlanan bir broşürde, Koru’da açık hava sineması, festival alanı, 500 araçlık otopark, amfitiyatro, yoga-pilates alanı, izci eğitim alanı, köpek gezdirme alanı, 1.600 metrelik bisiklet parkuru, 1.800 metrelik koşu parkuru, piknik alanı, meyve bahçeleri, kır bahçesi ve tuvalet yapımından bahsediliyor.

Bu yapıların Validebağ Korusu’na yapılması halinde Koru’nun 1. derece doğal ve tarihi SİT alanı olmaktan çıkacağına dikkat çeken Validebağ Gönüllüleri, acilen bu projelerden vazgeçilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Gönüllüler, ayrıca Üsküdar Belediyesi’nin asıl görevi olan çöpleri toplamasını ve ağaçların bakımını yapmasını talep ediyor.

2018 yılında Koru’da yapılmak istenen millet bahçesi projesine karşı gönüllülerin açtığı dava ise hala sürüyor.

İmza için tıklayın.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR