Hava kirliliği, Covid-19’dan ölüm riskini artırıyor

Yeni yapılan bir araştırma, dünya genelinde yeni tip koronavirüs kaynaklı ölümlerin yüzde 15'inin hava kirliliğiyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

Beş ülkeden altı bilim insanının dünya genelinde yaptığı araştırma, hava kirliliğinin Covid-19’dan ölüm riskini dünya çapında yüzde 15 arttırdığını gösterdi.

Sonuçları “Cardiovascular Research” dergisinde yayımlanan çalışmada,  İtalya, ABD, İngiltere, Almanya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversitelerindeki altı bilim insanının bulgularına yer verildi. Elde edilen epidemiyolojik bulgular doğrultusunda Dünya genelinde Covid-19 nedeniyle yaşanan can kayıplarının yüzde 15’inin hava kirliliğiyle bağlantılı olduğu kaydedildi. Araştırmada, Doğu Asya’da, yeni tip koronavirüs kaynaklı ölümlerin yüzde 27’sinin hava kirliliğine bağlı olduğu belirtildi.

Bu oran, Avrupa’da yüzde 19, Kuzey Amerika’da ise yüzde 17. 

Tüm antropojenik kaynaklardan (üstte) ve yalnızca fosil yakıt kullanımından (altta) kaynaklanan hava kirliliğine atfedilen Covid-19 ölüm oranlarının tahmini yüzdeleri.

Daha az kirli hava, daha az ölüm

Araştırmacılar, Covid-19’dan ölümler ve hava kirliliği arasında direkt bir “sebep-sonuç” ilişkisi olmadığına fakat daha az kirli havaya maruz kalınması durumunda ölümlerin bir kısmının engellenebileceğine işaret etti.

Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Thomas Munzel, hava kirliliğine uzun süre maruz kalma ve Covid-19’un yarattığı enfeksiyon bir araya geldiğinde özellikle kalp ve damarlar açısından olumsuz etkilere neden olduğunu vurguladı.

Fosil yakıtla ilgili ve tüm antropojenik hava kirliliği kaynaklarına atfedilen COVID-19 ölüm oranlarının bölgesel yüzdeleri. % 95 güven seviyeleri parantez içinde verilmiştir.

Araştırmada, havadaki kirli partiküllere uzun süre maruz kalmanın, virüsün neden olduğu ölümcül sonuçlara yol açan semptomları ağırlaştırdığı kaydedildi.

Türkiye’de durum vahim: Çözemeyince ölçmüyorlar

Türkiye’de Temiz Hava Hakkı Platform’nun yayımladığı son rapora göre; 

  • 2019 yılında, Türkiye’de hava kirliliği (PM10) yeterli veri olan 51 ilin %98’inde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün sınır değerlerinin üzerinde gerçekleşti.
  • Son dört yıl boyunca düzenli olarak yüksek derecede kirli hava soluyan Iğdır, Düzce, Manisa, Bursa, Kahramanmaraş, ve Afyon’da hava kirliliği sorununun çözülemeyen kronik bir sorun haline geldiği gözlemleniyor.
  • Türkiye’de hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü kılavuz değerine indirilseydi; 2019 yılında tüm ölümlerin %7,9’u (31.476 ölüm) ve 2018 yılındaki tüm ölümlerin %12.13’ü (45.398 ölüm) önlenebilirdi.

Hem Platform hem de Türk Toraks Derneği‘nin raporunda Türkiye’de hava kirliliği sorununun “ölçüm yapılan istasyon ve kirlilik takibi yapılan gün sayısını azaltarak” çözülmeye çalışıldığı uyarısında bulunuluyor.  

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR