Beş ülkeden altı bilim insanının dünya genelinde yaptığı araştırma, hava kirliliğinin Covid-19’dan ölüm riskini dünya çapında yüzde 15 arttırdığını gösterdi.
Sonuçları “Cardiovascular Research” dergisinde yayımlanan çalışmada, İtalya, ABD, İngiltere, Almanya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversitelerindeki altı bilim insanının bulgularına yer verildi. Elde edilen epidemiyolojik bulgular doğrultusunda Dünya genelinde Covid-19 nedeniyle yaşanan can kayıplarının yüzde 15’inin hava kirliliğiyle bağlantılı olduğu kaydedildi. Araştırmada, Doğu Asya’da, yeni tip koronavirüs kaynaklı ölümlerin yüzde 27’sinin hava kirliliğine bağlı olduğu belirtildi.
Bu oran, Avrupa’da yüzde 19, Kuzey Amerika’da ise yüzde 17.

Daha az kirli hava, daha az ölüm
Araştırmacılar, Covid-19’dan ölümler ve hava kirliliği arasında direkt bir “sebep-sonuç” ilişkisi olmadığına fakat daha az kirli havaya maruz kalınması durumunda ölümlerin bir kısmının engellenebileceğine işaret etti.
Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Thomas Munzel, hava kirliliğine uzun süre maruz kalma ve Covid-19’un yarattığı enfeksiyon bir araya geldiğinde özellikle kalp ve damarlar açısından olumsuz etkilere neden olduğunu vurguladı.

Araştırmada, havadaki kirli partiküllere uzun süre maruz kalmanın, virüsün neden olduğu ölümcül sonuçlara yol açan semptomları ağırlaştırdığı kaydedildi.
Türkiye’de durum vahim: Çözemeyince ölçmüyorlar
Türkiye’de Temiz Hava Hakkı Platform’nun yayımladığı son rapora göre;
- 2019 yılında, Türkiye’de hava kirliliği (PM10) yeterli veri olan 51 ilin %98’inde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün sınır değerlerinin üzerinde gerçekleşti.
- Son dört yıl boyunca düzenli olarak yüksek derecede kirli hava soluyan Iğdır, Düzce, Manisa, Bursa, Kahramanmaraş, ve Afyon’da hava kirliliği sorununun çözülemeyen kronik bir sorun haline geldiği gözlemleniyor.
- Türkiye’de hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü kılavuz değerine indirilseydi; 2019 yılında tüm ölümlerin %7,9’u (31.476 ölüm) ve 2018 yılındaki tüm ölümlerin %12.13’ü (45.398 ölüm) önlenebilirdi.
Hem Platform hem de Türk Toraks Derneği‘nin raporunda Türkiye’de hava kirliliği sorununun “ölçüm yapılan istasyon ve kirlilik takibi yapılan gün sayısını azaltarak” çözülmeye çalışıldığı uyarısında bulunuluyor.