Kuma nehrinin taşmasından endişe ediliyor
Wind ripping off the sea on NE coast of Amami right now #typhoon #Haishen #Japan pic.twitter.com/6RPhxTXJ5f
— James Reynolds (@EarthUncutTV) September 6, 2020
Altyapı Bakanlığı ise taşkınlara karşı 11 eyalette 73 barajda suyun boşaltıldığını ve temmuzda 14 kişinin hayatını kaybettiği taşkınlara sebep olan Kuma Nehri‘nin yeniden taşmasından korkulduğunu açıkladı.
Firmalar üretim tesislerini kapattı
Kyuşu bölgesinde yatırımları bulunan Toyota, Nissan ve Sony gibi Japon firmaları da çalışanlarının güvenliği için üretim tesislerini geçici olarak kapattığını açıkladı.
Japonya Hava Yolları ile All Nippon Airways (ANA) bölgede 300’den fazla uçak seferinin askıya alındığını, Kyuşu Demir Yolları ile Batı Japonya Demir Yolları, bazı noktalarda tren seferlerinin geçici olarak durdurulacağını açıkladı.
Kore Yarımadası’na ilerliyor
Güneydeki ada eyaleti Okinawa ile Kagoşima’ya bağlı Amami-Oşima Adası‘nı geçen Haişen tayfununun, bugünden itibaren Kyuşu’nun batı sahilinden kuzeye ilerleyerek hafta içinde Kore Yarımadası‘na ulaşması bekleniyor.
Küresel ısınma sıklığı ve etkisini artırıyor
Tropikal siklon; tropik ya da tropik dışı enlemlere ait su üzerinde görülen bir alçak basınç sistemi. Bu merkezin oluşumu konvektif faaliyetlerin taşınımı ve alt seviyedeki rüzgarların dönüşü ile gerçekleşiyor.Rüzgar hızı 62,8 km/saate ulaşınca Tropikal Fırtına, 119 km/saate ulaşırsa Atlantik ve Kuzey-Doğu Pasifik’te Kasırga (Hurricane), Kuzey-Batı Pasifik’te Tayfun(Typhoon) olarak adlandırılıyor. Güney Pasifik ve Hint Okyanusunda bu terimler yerine Siklonik Fırtına ya da Tropikal siklon da kullanılır. Kuzey Atlantik’te kasırga sezonu 1 Haziranda başlıyorve oluşum için en az 26°C’lik deniz yüzeyi sıcaklığına ihtiyaç duyuyor.
İklim uzmanları, son yıllarda küresel ısınma nedeniyle meydana gelen iklim değişikliğinin, tayfun, hortum, kasırga gibi doğa olaylarının hem sıklığını hem de süresini artırdığı konusunda uyarıyor. İklim krizine karşı önlem almakta gecikildiği takdirde giderek ısınan deniz ve okyanus suları nedeniyle yerleşim yerlerine daha büyük zarar vermeye başlayan tayfun benzeri büyük fırtınalara önümüzdeki yıllarda çok daha fazla tanık olmamız kaçınılmaz görünüyor.
‘