İklim KriziManşet

Sibirya’da sıcaklık 38 dereceyi gördü

0

Sibirya‘nın kuzeydoğusundaki Verkhoyansk kasabasında Cumartesi günü hava sıcaklığı 38 dereceye ulaştı. Bu, Kuzey Kutup Dairesi’nde, kayıtların tutulmaya başlandığı 1885 yılından bu yana ölçümlenen en yüksek sıcaklık.

Burası dünyanın en soğuk bölgeleri arasında sayılıyor. Sıcaklıkların sık sık eksi 50’nin altına düştüğü kasabada 1892’de sıcaklık eksi 67,8 derece olarak ölçülmüştü. Verkhoyansk’ta Haziran’da en yüksek ortalama sıcaklık ise 20 derece.

Uzmanlar bu bölgenin dünyanın geri kalan yerlerinden iki katı aşkın hızda ısındığına dikkat çekiyor. Ayrıca Pazar günü kasabadaki sıcaklık 35,2 santigrat derece olarak ölçüldü. Uzmanlar bunun Cumartesi günkü rekorun bir anomaliden ibaret olmadığını gösterdiğine işaret ediyor.

2020 sıcaklık rekoru kırabilir

Sibirya’daki olağanüstü sıcaklıkların, dünyanın 2020 yılında kaydedilen en sıcak yıl rekoru kırmasına sebep olacağı tahmin ediliyor. Kutuplardaki havanın dünyanın geri kalanına kıyasla daha hızlı ısınmasının sebebi ise okyanus akıntılarının kutuplara doğru taşıdığı ısı ile yansıtıcı buz ve karın erimesi.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre Mayıs ayında yüzey sıcaklığı normalin 10 derece üzerinde gerçekleşmişti. Danimarka Meteoroloji Enstitüsü’nden Martin Stendal bu durumun 100 bin yıllık insalık tarihinde ilk kez gerçekleştiğini söylüyor.

Vamborg: Uzun süredir devam ediyor

Guardian’a konuşan C3S’de kıdemli bilim insanı Freja Vamborg ise “Kesinlikle alarm verici bir durum ancak Sibirya’da anormal sıcaklıklar yalnızca Mayıs ayında değildi. Kış ve ilkbahar mevsimi boyunca yüzey hava sıcaklığının ortalama üzerinde yaşanıldığı dönemler sık sık tekrar etti” dedi.

Her ne kadar gezegenin tamamı ısınsa da, bunun eşit olarak gerçekleşmediğini belirten Vamborg “Batı Sibirya bölgesinin ısınma eğilimi çok daha yüksek. Bu sebeple, yüksek sıcaklık anormallikleri beklenmedik değil. Beklenmedik olan şey bu sıcaklıkların ne kadar süredir devam etmesi” değerlendirmesinde bulundu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.