Almanya, Türkiye’yi ‘Covid-19 risk bölgesi’ olarak ilan etti

AB ülkeleri ve İsviçre’ye kapılarını açan Almanya, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 160 ülkeyi 'koronavirüs risk bölgesi' olarak tanımladı. Seyahat yasağı yok, ama gelenlerin dönüşü garanti değil, dönenler için de 14 günlük karantina şartı var.

Alman hükümetinin kararı sonrası hazırlanan listede Türkiye, adı anılarak ilk kez ‘koronavirüs risk bölgesi’nin içinde sayıldı.Pazartesi gecesi güncellenen listede Mısır, Tayland ve Fas da yer alıyor.

Dönüş garantisi verilmiyor, karantina şart

Robert Koch Enstitüsü‘nün düzenlediği listede 160 ülke yer alıyor ve bunlar için ‘seyahat uyarısı’ bulunuyor. Bu uyarı, bu ülkelere gidilemeyeceği anlamına gelmiyor ama gidenlerin koronavirüs nedeniyle ülkeye dönüşlerini  garanti etmiyor. Bu ülkelere gidip kendi çabalarıyla dönenlerin de 14 günlük karantinayı göze alması gerekiyor.

Seyahat uyarıları, genelde güvenlik açısından riskli bölgeler, savaş bölgeleri ve hastalık bölgeleri için yapılıyor.

‘Tatilciler için caydırıcı bir durum'”

DW Türkçe‘ye konuşan Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Milletvekili Volkan Baran da, uygulama nedeniyle Almanların Türkiye’de tatil yapma eğilimlerinin büyük ölçüde azalacağını söyledi. Listenin günlük olarak değerlendirilip, güncellendiğini ifade eden Baran, “Umarım salgın daha hızlı bir şekilde kontrol altına alınır ve listedeki ülke sayıları azalır” dedi.

Almanya’nın bu kararına daha önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu  tepkisini dile getirerek şaşırdığını belirtmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Başbakan Merkel ile görüşmüştü. Ancak, kararda bir değişiklik olmadı ve Türkiye, ‘Korona riskli ülkeler sınıfında’ yer aldı.

Risk nasıl belirleniyor?

Ülkeler salgın riskine göre sınıflandırılırken, yeni vaka sayısındaki artış göz önünde bulunduruluyor. Bir haftada 100 bin kişide 50’den fazla yeni vaka görüldüğü durumlarda, ülke risk bölgesi ilan ediliyor. Bunun yanı sıra, yeni vaka sayısı az olan ülkelerde, test kapasitesinin az olması, salgınla mücadele  önlemlerinin yeterli olmaması ve ülkenin salgının durumuna dair güvenilir bilgileri paylaşmaması da bir ülkenin risk kategorisine girme nedenlerinden sayılıyor. Avrupa Birliği içinde hala risk bölgesi kabul edilen tek ülke ise İsveç. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR