Avrasya Tüneli’ne Covid-19 faturası: Firmaya 128 milyon TL daha fazla ödedik

2020 ocak-nisan aylarında aylarında, firmaya verilen garanti nedeniyle tünelden geçmesi gereken araç sayısı 8 milyon 459 bin iken, 3 milyon 917 binde kaldı.
Avrasya Tüneli’nde, bu yılın ilk dört ayında koronavirüs salgınının da etkisiyle fatura ağır oldu.Tünelden 2020 ocak, şubat, mart, nisan aylarında aylarında geçmesi gereken araç sayısı 8 milyon 459 bin iken, geçen araç sayısı 3 milyon 917 binde kaldı. Geçen yılın aynı döneminde tünel için fazladan 64 milyon lira ödeyen devlet bu yıl aynı dönemde 192 milyon lira ödemek zorunda kaldı.

‘Araç garantisi her koşulda geçerli’

Akar, salgın gibi durumlara karşı sözleşmede herhangi bir maddenin de olmadığına dikkat çekti ve “Maalesef sözleşme de salgın ve benzeri durumlarda, garantinin geçersiz olması öngörülmüyor. Avrasya Tüneli’nde sokağa çıkma yasağı, seyahat kısıtlaması olduğu günler için de 69 bin 500 araç devlet garantisi sağlanmış” dedi.

Akar, Avrasya Tüneli’nden 2019 yılının ilk dört ayında 5 milyon 634 bin araç geçişi olduğunu, bu yıl ise 1 milyon 717 bin azalmayla, araç sayısının 3 milyon 917 bin de kaldığını söyledi.

2020 yılında yapılan zamla 23.30 lira geçiş ücretinin 36.60 liraya çıktığına da dikkat çeken Akar, Avrasya Tüneli’nin 2042 yılında kamuya devredeceğini, bu yıla kadar da her yıl milletin sırtına milyarların bindirileceğini kaydetti.

Kim işletiyor?

Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), 2009 yılında Avrasya Tüneli’ni gerçekleştirmek üzere kuruldu. ATAŞ, Avrasya Tüneli Projesi’nin finansman, inşaat ve yaklaşık 25 yıl boyunca işletmesinden sorumlu. Türkiye’den Yapı Merkezi Holding ve Güney Kore’den SK E&C şirketleri, ATAŞ’ın iki eşit ortağı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR