‘Araç garantisi her koşulda geçerli’
Akar, salgın gibi durumlara karşı sözleşmede herhangi bir maddenin de olmadığına dikkat çekti ve “Maalesef sözleşme de salgın ve benzeri durumlarda, garantinin geçersiz olması öngörülmüyor. Avrasya Tüneli’nde sokağa çıkma yasağı, seyahat kısıtlaması olduğu günler için de 69 bin 500 araç devlet garantisi sağlanmış” dedi.
Akar, Avrasya Tüneli’nden 2019 yılının ilk dört ayında 5 milyon 634 bin araç geçişi olduğunu, bu yıl ise 1 milyon 717 bin azalmayla, araç sayısının 3 milyon 917 bin de kaldığını söyledi.
2020 yılında yapılan zamla 23.30 lira geçiş ücretinin 36.60 liraya çıktığına da dikkat çeken Akar, Avrasya Tüneli’nin 2042 yılında kamuya devredeceğini, bu yıla kadar da her yıl milletin sırtına milyarların bindirileceğini kaydetti.
Kim işletiyor?
Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), 2009 yılında Avrasya Tüneli’ni gerçekleştirmek üzere kuruldu. ATAŞ, Avrasya Tüneli Projesi’nin finansman, inşaat ve yaklaşık 25 yıl boyunca işletmesinden sorumlu. Türkiye’den Yapı Merkezi Holding ve Güney Kore’den SK E&C şirketleri, ATAŞ’ın iki eşit ortağı.