AYÇEP: JES’ler geleceğimizi çalıyor

AYÇEP tarafından yapılan basın açıklamasında JES'lerin tarım alanlarına verdiği tahribata ve denetimsizliklerinden doğan sorunlara dikkat çekildi.

Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Aydın‘ın Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy ve Yılmazköy‘de, tarım arazilerinin üzerinde faaliyetini sürdüren Jeotermal Enerji Santralleri (JES) ve bu santrallerin bölgeye verdiği tahribat hakkında basın açıklaması yaptı.

Açıklamada “Bu şirketler hem topraklarımızı hem suyumuzu hem de geleceğimizi bizden çalmaktadırlar” denildi.

Tarım arazileri işgal altında

Açıklamada JES’lerin kurulmadan önce, en modern sistemde üretim gerçekleştirecekleri ve bu sistemlerin doğaya hiçbir şekilde akışkan veya emisyon salmayacağı taahhüdüyle yasal işletme ruhsatı ve üretim lisansı aldıkları belirtildi.

Buna rağmen JES’lerin 1’inci sınıf tarım arazisi olan yerlerde faaliyetlerini sürdürdüğüne ve yetkili kurumlarca denetlenmediğine dikkat çekilen açıklamada, “bu pervasızlıkların sona ermesi için bir an önce yetkili kurum ve kuruluşları göreve davet ediyoruz” denildi.

‘JES çöplüğü haline getirilmek isteniyor’

Yılmazköy’deki, mühürlenmiş olan Maren Jeotermal Şirketi’ne ait santralde meydana gelen sıcak su patlamasına da değinilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Yılmazköy’deki firmayla ilgili olarak gerekli işlemler ivedelikle gerçekleştirilmeli ve Yılmazköy’de halkın arazileri ve yaşam alanları tahrip olan bireylerin zararları telafi edilmelidir. Yılmazköy’deki patlama sadece bir iş kazası değil aynı zamanda çevre katliamıdır.

(…) Aydın şehri JES’ler tarafından doğudan batıdan kuşatılmakta ve birileri bu coğrafyayı “JES çöplüğü” haline getirmeye kararlıdır.

Açıklamada İncirliova ve Germencik Belediye Başkanları başta olmak üzere belediyeler, milletvekilleri, ve STK’lar JES’lerin bölgedeki faaliyetlerine tepki vermeye çağrıldı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR