‘Koronavirüsten plastik değil, hijyen korur’ 

Greenpeace Akdeniz, salgın koşullarında plastik tüketiminin teşvik edilmesinin hem sağlığa hem de gezegene daha büyük zarar vereceği konusunda uyardı. 

Koronavirüs salgınıyla birlikte plastik sektörü, hijyenik olduğu gerekçesiyle plastik tüketimini teşvik ediyor. Sektör, alternatifi olan plastik poşet, tabak, bardak, çatal, bıçak gibi gereksiz tek kullanımlık plastiklerin kullanımının artırılmasını talep ediyor. Ancak yapılan bilimsel araştırmalar* virüsün plastik yüzeyde iki ila dokuz gün arasında kaldığını ortaya koyuyor.

Greenpeace Akdeniz, koronavirüs salgınında plastik tüketiminin teşvik edilmesinin hem sağlığımıza hem de gezegenimize daha büyük zarar vereceği konusunda uyardı. Plastik Proje Sorumlusu Nihan Temiz Ataş, bizi koronavirüsten plastiğin değil, hijyen kurallarına uymanın koruyacağını belirterek şöyle konuştu:

“Koronavirüs salgını devam ederken, plastik sektörünün ortaya attığı ve bilimsel dayanağı olmayan toksik bilgiler de yayılmaya devam ediyor. Biliyoruz ki hijyen bu dönemde hayati önem arz ediyor; ancak kamuoyunda tek kullanımlık plastik ürünlerin (plastik poşetler, çatal, bıçak, kaşık, tabak, yiyecek ve içecek kapları vs.) bizi koronavirüsten koruduğuna dair bir algı yaratıldı. Bilimsel doğru şu ki; virüs farklı yüzeylerde farklı sürelerde varlığını koruyabiliyor. Bir malzemenin tek kullanımlık plastikten yapılması, kullanım sırasında viral enfeksiyonların bulaşma olasılığını azaltmaz; aksine plastik, vürüsün en uzun tutunma süresine sahip olduğu materyallerden biri. Bu süreçte kişisel hijyenimizin yanı sıra, yarınlarımızı da düşünerek çevreyi korumalı ve kontamine plastik atık dağları oluşturmamalıyız. Bu noktada hem karar alıcı olarak devlet yetkililerine hem de endüstriye büyük görev düşüyor. Güzel günler gelecek; bu günlerde başka bir çevresel felakete bugünden zemin hazırlamayalım.”

(*)Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents

Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR