Kırgızistan da Paris Anlaşması’nı onayladı

Anlaşmayı parlamentolarından geçirerek onaylamayan son sekiz ülke; Türkiye, Angola, Eritre, Güney Sudan, Irak, İran, Libya ve Yemen

Şimdiye kadar 196 ülke ve Avrupa Birliği olmak üzere 197 tarafın imzaladığı Paris İklim Anlaşması son olarak Kırgızistan’da yürürlüğe girdi. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekreteryası internet sitesindeki bilgilere göre anlaşma, 18 Şubat 2020 tarihinde ülke parlamentosu tarafından onaylandı.

Yeşil Ekonomi’nin aktardığına göre, böylelikle insanlık tarihinin en geniş katılımlı anlaşmasının yürürlükte olduğu ülke sayısı 188’e, Avrupa Birliği ile birlikte anlaşmayı yürürlüğe sokan taraf sayısı 189’a ulaştı.

Anlaşmanın ulusal meclisleri tarafından onaylanmadığı ülke sayısı ise sekize geriledi. Türkiye’nin de dahil olduğu bu gruptaki diğer ülkeler ise Angola, Eritre, Güney Sudan, Irak, İran, Libya ve Yemen.

Vatikan dışında bütün dünya kabul etti

Paris İklim Anlaşması, 2015’in Aralık ayında gerçekleşen COP21 zirvesinde 194 ülke ve Avrupa Birliği temsilcileri tarafından kabul edilmişti. Anlaşması ile küresel sıcaklıklardaki artışı 1,5 °C’nin altında tutmanın önemi üzerinde anlaşıldı ve her bir ülkenin bu hedefe ulaşmak için sunduğu katkılar kayıt altına alındı. Nikaragua ve Suriye Arap Cumhuriyeti’nin de anlaşmayı daha sonra kabul etmesi ile anlaşmadaki taraf sayısı 197’ye yükselmiş ve Vatikan dışında tüm dünya ülkeleri tarafından kabul edildi.

İnsanlık tarihinin en geniş katılımlı mutabakat metni olan anlaşma, 2016’nın Ekim ayında, anlaşmayı ulusal meclislerinde onaylayan ülke sayısının 72’ye, bu ülkelerin küresel sera gazı emisyonlarındaki payının ise yüzde 56,75’e ulaşması ile bu tarihten 30 gün sonra resmi olarak yürürlüğe girdi. Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için, küresel sera gazı emisyonlarının en az yüzde 55’inden sorumlu, en az 55 ülkenin ulusal meclisleri tarafından onaylanması gerekiyordu.

Amerika Birleşik Devletleri ise geçtiğimiz yıl kasım ayında, anlaşmadan çekilmek için resmî başvuru da bulunmuştu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR