Antalya’nın ‘çılgın projesi’ne yargıdan iptal

Boğaçayı Projesi'ne açılan davada mahkemenin iptal gerekçeleri şöyle: Taşkın riski, su kaynaklarının korunması, kamu yararına ve şehircilik ilkelerine uygun olmaması...

Önceki dönem Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından ‘çılgın proje’ olarak tanıtılan Boğaçayı Projesi’ne yargı ‘dur’ dedi. Proje alanının yüzde 70’ini (70 bin dönüm) konut alanına çeviren plan değişiklikleri, Antalya 1.İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Gazete Duvar’dan Özay Göztepe’nin haberine göre, Boğaçayı yatağına liman yapılacağı söylenerek duyurulan projede bundan vazgeçilmiş ancak ancak dere yatağı kazılarak denizin içeri alınmasıyla yapay bir gölet oluşturulmuştu. Bir süre sonra gölet haline gelen Boğaçayı, yoğun rüsubat (çöküntü, tortu) ve yosun oluşumuna bağlı kötü koku ve haşarat istilası ile anılır oldu. Ayrıca 21 milyon TL’ye ihaleye çıkılıp 131 milyon TL’ye tamamlanan proje kamu zararına yol açtığı yönünde de eleştirildi.

Meclis üyesi ve Odalar dava açtı 

Plan değişikliği sırasında Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi olan ve karşı oy kullanan Songül Başkaya, TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi tarafından iptal davası açıldı. İptal davasının gerekçesinde, çay kıyısında yapı yoğunluğu artırılmasına rağmen bu yoğunluğu karşılayacak sosyal ve teknik altyapı donatı alanlarının belirlenmediğine, ilgili bakanlığın görüşünün alınmadığına, alanın kentin temiz içme suyu kaynakları yakınında ve sulak alan içinde yapılmakta olduğundan kaynakların kirlenmesine yol açacağına, çevredeki tarın alanlarını, ekosistemi ve florayı yok edeceğine ve kamu yararına aykırı olduğuna dikkat çekildi.

Mahkeme: Şehircilik ilkelerine uymuyor, kamu yararı yok

Bilirkişi raporundan yola çıkan Antalya 1. İdare Mahkemesi, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, Boğaçayı Özel Proje Alanı olarak belirlenen bölgenin yapılaşmaya açılmasına ilişkin geçen yıl aldığı kararı iptal etti. Mahkemenin iptal kararı da şu gerekçelere dayandı:

“Kamusal kullanımın özel mülkiyete konu konut alanına dönüştürüldüğü, hem taşkınların getireceği risk hem de su kaynaklarının korunması açısından planlama tekniklerine, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığı, şu ana kadarki yapılaşmanın bile hakim arazi kullanım biçimi olan tarımın bu vasfının kaybedilmesine yol açtığı, Boğaçayı içme suyu kuyuları ve Hurma kaynakları akiferinin zarar görebileceği, içme suyu kalitesinde yeraltı suyu taşıyan Boğaçayı alüvyon akiflerinin yapılaşmaya açılmaması gerektiği, bölgenin Boğaçayı Su Kaynakları Koruma Alanı Sınırı içinde kalması gerektiği…”

Böylece, son günlerde ciddi düzeyde kıyı erozyonuna yol açtığı tartışmalarına da yol açan Boğaçayı Projesi’nin ikinci etabı, mahkeme kararıyla durdurulmuş oldu. Ancak bugüne kadar yol açılan zararların ne olacağı, belirsizliğini korumaya devam ediyor.

Türel ‘Kanal İstanbul’dan daha büyük’ demişti

Önceki Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Menderes Türel, Boğaçayı Projesi için, “İstanbullulara ayıp olmasın diye çok iddialı konuşmak istemiyorum. Ama bence Kanal İstanbul’dan sonra çok daha büyük bir proje” demişti. Türel, Antalya’nın cazibe merkezi olacağını öne sürdüğü projeyle ilgili şöyle konuşmuştu:

“Sadece Boğaçayı çevresinde değil bakın bütün Antalya’nın etrafındaki emlak fiyatlarının artmasına vesile olabilecek. Şu anda TÜİK verilerine bakıyorum. Emlak fiyatlarında en çok fiyat artışı olan şehir Antalya. Dolayısıyla bu Antalya’nın zenginleşmesinin bir işaretidir. Daha konuşurken, hazırlıyorken projeyi sunduğumuzda bu gelişmeler varsa Antalya’nın genelinde demek ki biz bu projeyi inşallah hayata geçirdiğimizde hizmete sunduğumuzda Antalya bambaşka bir Antalya noktasında, farklı bir konuma yükselecektir.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR