Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 700 gazeteci, Birleşik Krallık’ın yüksek güvenlikli Belmarsh Hapishanesi’nde tutulan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın serbest bırakılması için imza kampanyası başlattı.
‘Savaş suçlarını ortaya çıkarmak gazetecinin rolü’
Gazetecilerin imzaladığı açık mektupta “Assange 175 yıllık hapis cezasını göze alarak ABD’nin Irak ve Afganistan’a dair askeri belgelerini yayımladı ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nın görüşmelerini ortaya çıkardı. ‘Savaş Günlükleri’ ABD yönetiminin Afganistan ve Irak’a dair kamuoyunu yanılttığına ve savaş suçu işlediğine yönelik belgeler sağladı” denildi.
Mektupta ayrıca “Demokraside gazeteciler, savaş suçlarını, işkence ve taciz olaylarını hapse girmeden ortaya çıkarabilirler. Demokraside basının rolü budur” ifadeleri yer aldı.
Dünyanın dört bir yanından yüzlerce gazeteci ve basın emekçisi, #WikiLeaks kurucusu Julian #Assange’ın serbest bırakılmasını ve 'aleyhine yürütülen hukuki girişimin son bulmasını' isteyen bir açık mektubu imzalıyor.#FreeAssange https://t.co/IK9zGHkBr5 pic.twitter.com/Cs5ZblC7Fa
— Assange'a Özgürlük! | #FreeAssange (@freeassangetr) December 12, 2019
Ne olmuştu?
2006’da üst düzey gizli bilgileri ve fotoğrafları yayımlayan Wikileaks’i kuran Julian Assange, ABD askerlerinin Irak’ta 2010’da helikopterden ateş açarak 18 sivili öldürdüğü görüntüleri ortaya çıkarmıştı. WikiLeaks’le pek çok devletin üst düzey yetkililerine dair belgeler yayımlanmıştı.
Assange, 2010 yılında İsveç’te kendisine açılan bir cinsel taciz davası yüzünden Ekvador’un Londra’daki büyükelçiliğine sığınmıştı. Bu davanın düşürülmesine rağmen, Assange’in daha önce kefalet koşullarına uymadığı için büyükelçilikten çıktığı anda tutuklanacağı söyleniyordu.
Ekvador’un Assange’a verdiği sığınma hakkını kaldırmasının ardından büyükelçilik tarafından binaya davet edilen Londra Polis Teşkilatı Assange’ı gözaltına almış daha sonra da tutuklama kararı çıkartılmıştı.