DünyaGünün ManşetiManşet

Julian Assange: İngiltere polisi WikiLeaks’in kurucusu Assange’ı gözaltına aldı

0

İngiltere polisi, 2012 yılından beri Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşayan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ı gözaltına aldı.

İsveçli savcıların Assange hakkında yedi yıldır devam eden tecavüz soruşturmasını kapattıklarını açıklamasına rağmen İngiltere polisi Assange’ın büyükelçilik binasını terk ettiği anda gözaltına alınacağını söylemişti.

Londra Polis Teşkilatı, Assange’ın Büyükelçilik binasını terk ettiği anda Haziran 2012’de mahkemeye çıkmadığı için Westminster Sulh Hukuk Mahkemesi’nin tutuklama emrini yerine getireceğini aktarıyordu.

Assange’ın dahil olduğu suçlara bakan savcılık ofisinin sözcüsü Assange’ın tutuklanması halinde en fazla bir yıl hapis cezası alacağını söylemişti.

Londra Polis Teşkilatı Scotland Yard, Ekvador’un Assange’a verdiği sığınma hakkını kaldırmasının ardından büyükelçilik tarafından binaya davet edilerek Assange’ı gözaltına aldıklarını açıkladı.

Assange’ın Londra’nın merkezindeki bir polis merkezinde gözaltında tutulacağı, ardından da Westminster Sulh Hukuk Mahkemesi’ne çıkacağı belirtildi.

Ekvador, Assange’a verdiği sığınma hakkını sığınma kurallarını sürekli ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırdığını açıkladı; hemen ardından Assange’ın gözaltı kararı geldi.

Assange tutuklanması halinde Wikileaks hakkında soruşturma yürüten ABD’ye teslim edilebileceğinden endişe ediyordu.

Assange: Ekvador beni ABD’ye teslim etmek istiyor

Ekvador ve Assange arasında sığınma koşulları dolayısıyla uzun zamandır bir gerilim yaşanıyordu.

Ekvador, geçtiğimiz Ekim ayında Assange’ın daha iyi sığınma koşulları için açtığı dava başvurusunu reddetmişti.

Assange, Ekvador Dışişleri Bakanlığı’na karşı anayasal haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle dava başvurusunda bulunmuştu.

Pazartesi günü telekonferansla mahkemeye bağlanan Assange, büyükelçilikteki yaşamı sırasında siyasete karışmaması, ziyaretçi kabul etmemesi ya da iletişiminin kısıtlanması gibi bazı kararlarla anayasal haklarının ihlal edildiğini öne sürüyordu.

Ekvador’un en üst düzey hükümet savcısı Iñigo Salvador ise dava başvurusunu reddederek kurallara uyması takdirinde Assange’ın istediği kadar büyükelçilikte kalabileceğini söylemişti.

Ancak Assange, ABD’nin baskıları sonucu Ekvador’un Londra’daki büyükelçiliğindeki sığınmasına son vermeye çalıştığını iddia etti.

İsveç davayı düşürdü

Assange, bundan yedi yıl önce İsveç’te kendisine açılan bir cinsel taciz davası yüzünden Ekvador’un Londra’daki büyükelçiliğine sığınmıştı.

Bu dava daha sonra düşürüldü.

Ancak Assange’ın daha önce kefalet koşullarına uymamış olması, büyükelçilikten çıktığı anda İngiltere’nin kendisini gözaltına alması ihtimalini doğuruyordu.

‘Kaykaya biniyor, futbol oynuyor’

Büyükelçilik çalışanları, Assange’ın kaykaya binmesi, futbol oynaması ve kimi çalışanlara karşı agresif davranmasından şikayetçi olmuştu.

Assange’ın İspanya’nın Katalonya bölgesinde 2017 yılında düzenlenen referandumla ilgili internetten yaptığı açıklamalar da başka bir ülkenin siyasetine karışması gerekçesiyle Ekvador’un tepkisini çekmişti.

Assange, Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno’nun sığınmasına son verme kararı aldığını ancak bunu henüz resmi olarak açıklamadığını öne sürüyordu.

Ekvador Dışişleri Bakanı Jose Valencia, Reuters’a yaptığı açıklamada Assange’ın dava açmasından ötürü ‘hayalkırıklığına uğradıklarını’, bundan sonra Assange adına İngiltere ile görüşme yapmayacaklarını söylemişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.