Çernobil ‘resmen’ turistik bölge oluyor

1986’da meydana gelen patlamayla büyük bir felakete yol açan Çernobil Nükleer Santrali’nin çevresindeki alanların’resmen’ turistik bölge olmasına karar verildi. Ukrayna Devlet Başkanı, Çernobil’in doğasının insan eliyle gelen bir facia sonrasında yeniden canlandığı bir yer olduğunu söyledi.

Ukranya Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yıllarca yasaklı bölge statüsünde tutulan, bu statüden çıktıktan sonra ziyaretçilerin akınına uğrayan Çernobil Nükleer Santralı etrafındaki bölgeyi turistik bölgeye dönüştürmeyi öngören kararnameyi imzaladı. “Çernobil, Ukrayna için olumsuz bir şeydi şimdi bunu değiştirme zamanı geldi” diyen Zelenskiy, alanı turistik bölgeye dönüştürürken yürüyüş alanları yapacaklarını, yeşil alanlar oluşturacaklarını, mobil telefon ağını güçlendireceklerini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı, Çernobil’in doğanın insan eliyle gelen bir facia sonrasında yeniden canlandığı bir yer olduğunun belirterek, “Bunu turistlere, tarihçilere ve bilim insanlarına göstermeliyiz”dedi.

10 yılda sekiz milyon insan etkilendi

1986’da nükleer reaktörde meydana gelen patlama yalnızca 31 kişinin yaşamını yitirdiği şeklinde kayıtlara geçirilmişse de afet sahasında radyoaktif temizlik tasfiye işlerinde bilfiil çalışan  800 000 memurdan 800’ü maruz kaldıkları radyasyon nedeniyle bir yıl içinde çeşitli hastalıklardan yaşamını yitirmişti, diğerlerinin de radyasyon mağduru olduğu bilinmektedir. Çernobil felaketini izleyen 10 yıl içinde ise Avrupa genelinde en az sekiz milyon insanın sağlığı, yüksek oranda radyasyona maruz kalma nedeniyle olumsuz etkilendi, bu olumsuzluklar günümüzde de devam etmektedir. Türkiye’de ise resmi bir araştırma yapılmadığı için felaketin etkileri yalnızca tahminlerle sınırlı kalmıştır. Bununla birlikte 2016 yılında yapılan bilimsel araştırma gelecek 50 yıl içinde 40 bin yeni kanser vakası olacağını da teslim etmiştir.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR