Almanya’nın yeni dışişleri bakanı belli oldu

Alman basınına yansıyan haberlere göre şimdiki Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in yeni hükümette yer almayacağını açıklamasının ardından koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) dışişleri bakanlığı görevi için Adalet Bakanı Heiko Maas’ı planladığı bildirildi.

Bosna Hersek ziyareti sırasında (8 Mart) Alman basınındaki haberleri doğrulayan Gabriel, Maas’ın dışişleri bakanlığı görevini mükemmel şekilde yapacağını ifade etti.

 Adalet Bakanı Heiko Maas 

Gabriel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada SPD’nin müstakbel genel başkanı Andrea Nahles ile geçici Genel Başkan Olaf Scholz’un kendisine yeni hükümette yer almayacağını bildirdiklerini belirterek “SPD için siyasi liderlik görevlerini üstlendiğim dönem böylelikle sona eriyor.

Yaklaşık 30 yıllık siyasi kariyerimde 18 yıl boyunca ülkem ve SPD için idari konumda bulunma imkanım oldu. Bu benim için, müteşekkir olduğum büyük bir onurdu” demişti.

24 Eylül’deki genel seçimde başbakanlık için Bşabakan Angela Merkel’le yarışan Avrupa Parlamentosu’nun eski bakanı SPD’li Martin Schulz’un dışişleri bakanı olması bekleniyordu.

Ancak Schulz sürpriz bir kararla bu görevi üstlenmeyeceğini ve yeni hükümette bakan olarak yer almayacağını açıklamıştı.  

Resmi liste bugün sunulacak 

Maas’ın yanı sıra koalisyon hükümetinde yer alacak diğer Sosyal Demokrat bakanların isimleri de belli olmaya başladı. Yeni hükümette Çevre Bakanlığı görevine devam etmeyeceğini açıklayan Barbara Hendricks’in yerine Sosyal Demokrat Parti Genel Sekreteri Svenja Schulze’nin geleceği bildirildi. Berlinli siyasetçi Franziska Giffey’in de Aile Bakanlığı görevini üstlenmesi bekleniyor.

Ancak SPD henüz kabinede yer alacak altı bakanın hangi isimler olduğu hakkında resmi bir açıklama yapmadı. Listenin cuma günü kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

Almanya’da Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) oluşan koalisyon hükümetinin gelecek hafta görevine başlaması bekleniyor.

 

(Deutsche Welle)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR