ABD’li Senatörden, “Kudüs kararı tehlikeli, Türkiye ile ilişkilerimizi bozabilir” açıklaması

ABD’nin Rhode Island eyaletinin Demokrat Senatörü Sheldon Whitehouse, Başkan Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını sert bir dille eleştirerek, bunun ABD’nin Türkiye ve Suudi Arabistan gibi Orta Doğu’daki ülkelerle ilişkilerini bozabileceğini söyledi.

ABD’nin Rhode Island eyaletinin Demokrat Senatörü Sheldon Whitehouse

CNN televizyonunda katıldığı programda konuyla ilgili değerlendirmeler yapan Whitehouse, “Burada esas tehlikeli olan noktanın Orta Doğu’da askeri anlamda üslenmemiz konusunda halen bağımlı olduğumuz Türkiye ve bölgedeki en iyi dostumuz olmasına karşın Beyaz Saray’ın ilişkileri sürekli geriye götürmeye çalıştığı Suudi Arabistan’la ilişkilerimize etkileri olduğunu düşünüyorum” dedi.

Whitehouse, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın bu karara tepki olarak bazı adımlar atması halinde bunun, ABD’nin “bu bölgede etkili olma kabiliyetine gerçekten zarar verebileceğini” de sözlerine ekledi.

Başkan Trump, seçim kampanyasında verdiği bir vaadi yerine getirerek, bu hafta içerisinde Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdıklarını ilan etti ve büyükelçiliğin buraya taşınacağını söyledi.

İsrail, Kudüs’ün 1948 yılında batısını, 1967 yılındaki Altı Gün Savaşları sonrasında doğusunu işgal etmiş ve 1980 yılında kentin tamamını başkenti ilan eden yasayı onaylamıştı. İsrail’in bu kararı uluslararası toplum tarafından tanınmıyor. Filistinliler de Doğu Kudüs’ü gelecekte kurulacak devletlerinin başkenti olarak kabul ediyor.

Birleşmiş Milletler (BM) de Kudüs’ün nihai statüsünün barış görüşmelerinin ileri aşamalarında ele alınması ve iki devletli çözüm temelinde kentin İsrail ve Filistin devletlerinin başkenti olması gerektiğini savunuyor.

Bu nedenle Trump’ın kararına BM ve çok sayıda ülke tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kararla ilgili olarak “Böyle bir adımı atmak bölgeyi ateş çemberinin içine atmaktır” dedi. Reuters’ın haberine göre, Suudi Arabistan Kraliyet Mahkemesi de Trump’ın kararını “haksız ve sorumsuz” olarak nitelendirdi.

 

(BBC Türkçe)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR