Hayvan HaklarıManşet

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü: Yasalar hayvan haklarını korumada yetersiz

0

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla yayımladığı  mesajda, yürütülen çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Hayvan haklarının korunması, hayvanlara iyi muamelenin temin edilmesi  ve hayvanların her türlü mağduriyetinin önlenmesini sağlamak amacıyla çalışmalara  hızla devam ettiklerini belirten Eroğlu, “2009-2017 yılları arasında hayvan  bakımevi yapımı amacıyla 50 belediyeye 26 milyon 137 bin lira destek sağladık. Verdiğimiz destekle yapılan Balıkesir Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi  ve Rehabilitasyon Merkezi de bu yıl içerisinde hizmete alındı” bilgisini verdi.

Sahipsiz hayvanlar için 5 milyon TL ödenek

Bakanlık olarak “Aşıla, kısırlaştır, kayıt altına al, sahiplendir ve  yaşat” politikası ile hareket ettiklerini vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti: “Hayvanları Koruma Bilgi Sistemi ile bütün sahipsiz hayvanların kayıt  altına alınmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda belediyelere bu yıl sonuna kadar  kısırlaştırılan ve HAYBİS’e kaydedilen sahipsiz hayvanlar için toplam 5 milyon  lira ödenek aktaracağız. Bakımevi bulunan belediyelere de 1 milyon lira değerinde  mikroçip ve kulak küpesini ücretsiz olarak dağıtacağız. Ayrıca hayvan sevgisinin aşılanması ve farkındalığın arttırılması amacıyla basılı materyal, mama ve su  kabı ile otomatik mama ve su makinasının dağıtımına devam ediyoruz. Kamu spotları ile sokak hayvanlarına su ve yiyecek desteği sağlanması için vatandaşlarımızı  teşvik ediyoruz. Sahipsiz hayvanların kış aylarının olumsuz şartlarından  korunabilmeleri amacıyla 500 bin lira değerinde kedi evi ve köpek kulübesi dağıtımını gerçekleştirdik.”
“Hassasiyet bekliyorum”

Bakan Eroğlu, 2016-2017 kış sezonunda yaban hayvanlarının  beslenebilmeleri için tabiata 510 bin 56 kilogram yem bırakıldığını ifade ederek,  bireyleri azalan türleri koruma altına aldıklarını, koruma altına alarak ürettikleri yaban hayvanlarını yaban hayat sahalarına yerleştirdiklerini aktardı.
Kelaynak, alageyik, ceylan, kırmızı benekli alabalık ve Anadolu yaban koyununun bu türler arasında yer aldığına işaret eden Eroğlu, “Hayvan haklarının  korunması konusunda sivil toplum kuruluşları ve belediyelerle birlikte özveriyle  çalışmaya ve bu konuda yapılan faaliyetlerin artarak sürdürülmesi için gerekli  desteği vermeye devam ediyoruz. Gayemiz el ele vererek hayvanların hayat hakkına  sahip çıkmak ve onların hayat şartlarını daha da iyileştirmektir. 4 Ekim Dünya  Hayvanları Koruma Günü münasebetiyle hayvanların korunması hususunda bütün  vatandaşlarımızdan azami hassasiyet göstermelerini bekliyorum” değerlendirmesini yaptı.

Yasa, hayvanları korumuyor

Türkiye’de maalesef yasalar hayvanları korumak konusunda oldukça yetersiz. Hayvan denildiğinde sadece sahipli kedi ve köpeklerin anlaşıldığı Türkiye’de yasa sadece insanların ‘malı’ olan hayvanları ‘mal’ olarak koruyor.  Sahipsiz hayvanlar şehir dışındaki büyük barınaklara götürülerek, gözden ırak dev tesislere kapatılıyor ve sokaklar hayvanlardan temizleniyor. Hayvanat bahçeleri, sirkler ve yunus parkları da hayvan hakkı ihlallerinin yoğun olarak yaşandığı yerler. İstanbul Adalar’da atlar, faytonlarda çatlayana kadar çalıştırılıyor.

Kentsel dönüşüm, devasa tesisler, TOKİ’ler hayvanların da yaşam alanlarını hızla gasbediyor. Yaban hayvanları yıkılan doğal sığınma alanları ve kurutulan göletler nedeni ile şehirlere inmeye başlıyor. Kedi ve köpekler zehirleniyor, tekmeleniyor, öldürülüyor, işkence ediliyor. Sokaklara onlar için konan bir kap su bile döküp fırlatılıyor. Türkiye’de hayvan haklarını düzenleyen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, hayvanları korumak konusunda oldukça yetersiz. Hayvan hakları savunucuları bütün hayvanları koruyan, hayvan hak ihlallerini cezalandıran bir koruma yasası çıkarılmasını istiyor.

Tablo kutlama yapılacak gibi değil

Hayvan haklarını korumak isteyen kişiler 1822 yılında İngiltere de bir araya gelerek ilk hayvan koruma birliğini kurarlar. Aynı amaçla Hollanda’da Hayvan Koruma Federasyonu kurularak 4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü ilan ettiler. Ancak Türkiye’deki tabloya baktığımızda kutlama yapılacak bir durum olmadığı görülüyor.

Mama gönder, barınak hayvanları doysun!

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) desteğiyle bugün Getir uygulamasını akıllı cep telefonuna indiren ve kayıtlı olan herkes “Mama Gönder” butonuna basarak ücretsiz olarak mama gönderebilecek. Ayrıca mevcut kullanıcılar da herhangi bir ücret ödemeden ya da sipariş vermeden hayvan bakımevlerinin mama ihtiyacını karşılayacak.

Bugün Kadıköy’de “Kent Yaşamında Hayvan Hakları” Paneline Davetlisiniz

4 Ekim kapsamında Kadıköy Belediye tarafından düzenlenen “Kent Yaşamında Hayvan Hakları Paneli” bugün saat 13.00-15.00 arasında Caddebostan Kültür Merkezi A Salonu’nda gerçekleştirilecek. Panele Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Teoman Aslan, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi MYO’dan Ergün Bacak, Mimar-Kuş Gözlemcisi-Fotoğrafçı Taner Şekercioğlu, Avukat Hülya Yalçın ve Dört Ayaklı Şehir’den Başak Deniz Özdoğan konuşması olarak katılıyor.

 

(Evrensel, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.