Anayasa Mahkemesi’nden Peri Suyu’na yapılan barajla ilgili ‘mülkiyet hakkını ihlâl’ kararı

Dersim’deki Peri Suyu’na inşa edilen Pembelik Barajı’na ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan bireysel başvuruda karar çıktı.

Anayasa Mahkemesi, Peri Suyu’nun Dersim ile Elazığ arasındaki Akkuş köyünde yakınlarında Limak Holding tarafından yapılan Pembelik Barajı’na ilişkin kararını açıkladı. Yapımına 2008 yılında başlanan Pembelik Barajı ve HES projesi, onaylı imar bulunmadığı için mahkeme tarafından durdurulmasına rağmen kaçak olarak inşa edilmişti.

Bakanlar Kurulu tarafından alınan acele kamulaştırma kararının mahkeme tarafından durdurulmasına karşın kamulaştırma işleminin sürmesi nedeniyle yaşam savunucuları tarafından mülkiyet haklarının ihlâl edildiği gerekçesiyle Hüseyin Akyol, Ali Haydar Akyol, Ali Ekber Akyol ve Mazruha Taydaş tarafından Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuru kabul edildi.

Başvuruculara maddi ve manevi tazminat ödenecek

Anayasa Mahkemesi, başvuruculara 4 bin 800 lira maddi, 5 bin lira da manevi tazminat ödenmesine karar verirken, mülkiyet hakkının ihlâl edildiğine oy çokluğuyla hükmetti.

“Bizim önceliğimiz tazminat değildi”

Anayasa Mahkemesi’nin kararını Yeşil Gazete’ye değerlendiren avukat Mehmet Horuş, “Acele kamulaştırma kararının anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 1 No’lu Protokolü’ne aykırı olduğunu Danıştay defalarca tespit etti. Fakat, Danıştay’dan bu yöndeki ihlâl kararlarını almamıza rağmen, bir tür oldu bittiyle, yaşam alanlarımıza el konularak projeler hayata geçiriliyordu. Anayasa Mahkemesi, bugünkü kararıyla temel hak ve özgürlüklerle bağını kurdu. Bir miktar da tazminat ödenmesine karar verdi. Bizim önceliğimiz tazminat değildi. Bizim önceliğimiz, yaşam alanına müdahaleydi. Anayasa Mahkemesi, çevre hakkıyla ilgili ihlâl talebimizi, zaten mülkiyet hakkıyla ilgili ihlâl kararı verildiği gerekçesiyle değerlendirme dışı bıraktı. Bu yönüyle karar bizim taleplerimizi eksik karşılamış oldu.” diye konuştu.

2015’te su tutmaya başlayan baraj nedeniyle 15 köy sular altında kalmıştı.

(Can Bursalı – Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR