İstanbul’un orta yeri Beşiktaş’ta 425 farklı bitki türü

Fotoğraf: Burcu Y. Kabaalioğlu Beşiktaş'ın doğal türlerinden Ranunculus constantinapolitanus (DC)d'Urv. İstanbul Düğünçiçeği. Yer: Yıldız Parkı
Fotoğraf: Burcu Y. Kabaalioğlu
Beşiktaş’ın doğal türlerinden Ranunculus constantinapolitanus (DC)d’Urv. İstanbul Düğünçiçeği. Yer: Yıldız Parkı

İstanbul’un orta yeri Beşiktaş’ta 425 farklı bitki türü olduğunu düşünür müydünüz? Hem de bunların 274 tanesi tanesi doğal tür yani kendiliğinden yüzyıllardır, insan müdahalesi olmadan gelmiş, yetişmiş, yayılmış.

Beşiktaş, İstanbul’un en küçük semtlerinden biri olmasına rağmen, kent içindeki hareketin merkez noktalarından biri. Semt,  İstanbul’un hem önemli ulaşım yolları üstünde, hem de gün içi nüfusunu yaratan iş merkezlerini, üniversiteleri kapsıyor. Dolayısıyla Beşiktaş’ın, turisti, çalışanı, öğrencisi, günlük işleri için gelen-gideniyle günde ortalama 1 buçuk milyon kişiyi ağırladığı tahmin ediliyor.

Genç bilim insanı ve doğa korumacı Burcu Yağmur Kabaalioğlu, yüksek lisans tezi kapsamında bu kalabalık kentsel merkezin florası ile ilgili bir çalışma yaptı ve Beşiktaş’ta toplamda 425 tür bitki olduğunu belirledi. Bunların 274’ü doğal türlerden yani insan müdahalesi olmadan kendiliğinden o ortamda yetişen bitkilerden, 151’i de egzotik yani kendi doğal yaşam alanı dışında bu yere taşınmış türlerden oluşuyor. Beşiktaş gibi bir yerde bu kadar türün bulunuyor olması Kabaalioğlu’na göre iyiye işaret. Yine de bugün İstanbul’un en ‘yeşil’ ilçelerden biri olan Beşiktaş’ın ekolojik geçmişine bakıldığında bir takım kayıplar yaşandığını düşünüyor ve ekliyor:MS 2-3 yy’a ait ulaşabildiğimiz en eski kayıtlarda Beşiktaş için sık ormanlarla kaplı olduğu, Roma döneminde Ihlamur Deresi’nin oldukça geniş bir akarsu olduğu yazıyor.”

Burcu Yağmur Kabaalioğlu, 2010'da Hacettepe Üni. Biyoloji'den lisans, 2013'te Marmara Üni. Biyoloji'den Y.Lisans derecesini aldı. Doğasına, sakinliğine hayran olduğu Ankara'dan sonra İstanbul'a dönüp onun doğasıyla ilgili yüksek lisans yapmak istemiş.
Burcu Yağmur Kabaalioğlu, 2010’da Hacettepe Üni. Biyoloji’den lisans, 2013’te Marmara Üni. Biyoloji’den Y.Lisans derecesini aldı. Doğasına, sakinliğine hayran olduğu Ankara’dan sonra İstanbul’a dönüp onun doğasıyla ilgili yüksek lisans yapmak istemiş.

İlçe sınırları içindeki tüm alanı yıl boyunca düzenli olarak ziyaret ederek çiçeklenme mevsimine göre uygun bitki türlerinden örnek alıp herbaryum* yöntemiyle bitkileri bilimsel çalışma yapılacak hale getirerek tür teşhisini yaptığı çalışmasında Kabaalioğlu, tüm ilçeyi adım adım dolaşmasına rağmen insan eli değmemiş tek bir kamuya açık alan bulamadığını söylerken özellikle doğal bitki örtüsü açısından İstanbul’daki saklı cennetlerin korular, kasırlar, parklar, mezarlıklar olduğunu da ekledi; “Yıldız Parkı özellikle haftaiçi İstanbul’un kalabalığını unutturacak güzellikte. Konumu gereği çok kolay ulaşım sağlanabilen,  her mevsim ziyaret edilebilecek bir alan. Ihlamur Kasrı, Maçka Parkı, Abbasağa Parkı, Kuruçeşme Mezarlığı diğer alanlara göre daha çok doğal bitki türünü barındırıyor. Bunların dışında Robert Koleji arazisi, Boğaziçi Üniversitesi güney kampusu, özel korular büyük peyzaj düzenlemeleri yapılmadığı için doğal bitki türlerine kolaylıkla rastlanabilen alanlar”

Fotoğraf: Burcu Y. Kabaalioğlu Bellis perennis L.
Fotoğraf: Burcu Y. Kabaalioğlu Bellis perennis L. üzerinde yalancı beyazmelek (Pieris pseudorapae) Beşiktaş’ta doğal floranın üçte biri Asteraceae (papatyagiller), Poaceae (buğdaygiller), Fabaceae’dan (baklagiller) oluşuyor

Yüksek lisans tezi, Beşiktaş İlçesi’nin bitki türlerinin envanterinin çıkarılması yanında ilçenin ekolojik yapısı, bölgenin iklimi, ekonomik yapısı, tarihsel gelişimi, nüfus, turizm, sanayi potansiyeli, çevre sorunları vb konulara dair verileri da kapsıyor. Kentsel nüfusun hızla artması, kentsel alanların hızla ve sorumsuzca yayılması belediyelere yeni sorumluluklar veriyor, Kabaalioğlu’nun belirttiği gibi “Kentler hem doğal yaşam ortamlarını korumalı ve sürdürmeli, hem de kentliye yaşanabilir çevreler sunarken dinlenip zevk alabileceği ortamlar oluşturmalı. Bu da ancak kentsel ekolojinin ilkelerinin planlamaya girmesiyle mümkün”

(Özlem Katısöz/ Yeşil Gazete)

*Herbaryum yöntemi: Bitkilerin çiçeklenme zamanları türden türe değişebilir. Teşhis aşamasında dikkat edilen unsurlar kimi bitkide çiçek detayları iken bir diğerinde meyve olabilir. Dolayısıyla uygun koşullarda toplanan örneklerin kağıtlar arasında kurutulup (günlük olarak nemlenen kağıtlar değiştirilir ki örnek bozulmasın) daha sonra herbaryumda saklanabilmesi için kartonlara yapıştırılıp teşhisini gerçekleştirmek gerekir. 

 

Özlem Katısöz
Özlem Katısöz

ODTÜ’de şehir planlama okudu. Üzerine bölge planlamada yüksek lisansa başlamıştı ki bu işlerin yurt dışında daha kolay olacağına karar verip İngiltere’ye gitti ve Yerel Kalkınma ile ilgili çalıştı. Bu sırada aldığı Sürdürülebilirlik dersi hayatının geri kalanı için ilham kaynağı oldu ve doğa koruma, çevre ile ilgili işlerde çalışmaya karar verdi. 2013’ten beri Yeşil Gazete için gönüllü çevirmenlik ve gönüllü muhabirlik yapıyor. Kalkınma, kentleşme, kurumsal sosyal sorumluluk, kadın meselesi, doğa koruma konularında okumayı, yazmayı seviyor

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR