‘Engelsiz kentler’ için yerel yönetimlere çağrı

10-16 Mayıs tarihleri arasındaki ‘Engelliler Haftası’ öncesinde TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Engelli Komisyonu,  ‘Engelsiz Kent İstiyoruz’ başlıklı bir metin yayımladı. Şehir plancıları, kent hakkının toplumun tüm kesimleri için elzem olduğunu vurgulayarak belediyelerin engelli dostu bir kent için yapması gerekenlerin aciliyetini hatırlattı.

images (6)

 

7 Temmuz 2005 tarihinde Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 5378 sayılı Özürlüler Yasası hükümlerine göre belediyeler başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları, altyapı ve üstyapı alanlarını engellilerin erişilebilirliğine uyumlu hale getirmekle görevlendirilmişti.

Yasa, engelsiz kent düzenlemelerinin tamamlanması için 7 Temmuz 2012 tarihine kadar yerel yönetimlere sorumluluk vermiş fakat gerekli düzenlemelerin yapılmaması üzerine üç yıllık ek süre verilerek tarih 7 Temmuz 2015 tarihine kadar uzatılmıştı.

Bütüncül değil parçalı yaklaşım

TMMOB Ankara Şehir Plancıları Odası, son tarihe 15 ay kala Ankara’daki düzenlemeleri eleştirerek  “birçok kentte olduğu gibi Ankara‘da da yerel yönetimler konuyu bütüncül olarak ele alarak bir eylem planı üretmek yerine parçacı yaklaşımlar sergilemişlerdir. Yapılan bu düzenlemeler tamamıyla “Hiçbir şey yapılmamıştır.” şeklinde yorumlanamaz, fakat şunu belirtmek gerekir ki yapılan düzenlemelerin bir kısmı engellilerin hayatını kolaylaştırırken bir kısmı engellilere yeni engelli mekânlar yaratmıştır. Ayrıca yapılan düzenlemelerin plansız, programsız hayata geçirilmesi sonucunda kamu kurumları ciddi miktarlarda maddi kaynağı da verimsiz kullanmışlardır.” deniliyor.

TUİK verilerine göre ülkede yaklaşık 10 milyon engelli yurttaşın olduğunu hatırlatan Şehir Plancıları,  yerel yönetim kadrolarının resmi yapılar, yaya geçitleri, açık ve yeşil alanlar, sosyal ve kültürel tesis alanları, spor alanları gibi kamuya açık her türlü yapıyı engellilerin erişimine hazrı hale getirmekle yükümlü olduklarını hatırlattı.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR